KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Ferkai András: Modern házak és lakóik. A Napraforgó utcai kislakásos mintatelep története

2020. január 16. csütörtök 17.00

Ferkai András: Modern házak és lakóik. A Napraforgó utcai kislakásos mintatelep története
Terc Kiadó, 2019

bemutatja: Dévényi Tamás építész

 A budai Napraforgó utca, modern építészetünk páratlan együttese, a nagy gazdasági világválság éveiben, 1931-ben létesült. A huszonkét családi házból álló mintatelep azt kívánta bizonyítani, hogy kicsike telkeken is lehet teljes értékű, a korszerű életmódot lehetővé tévő és kényelmet nyújtó otthonokat teremteni. Ez a kötet a Napraforgó utca első monográfiája. Feltárja a mintatelep hiteles történetét, bemutatja újdonságait és fogadtatását, korabeli tervek, dokumentumok és fényképek segítségével megkísérli rekonstruálni a házak eredeti állapotát s nem utolsósorban a bennük lakó családok örömteli, olykor viszontagságos életét.

A szerző egyetemi tanár, építész és építészettörténész, akinek szakterülete a két háború közötti építészet, különösen a modern mozgalom. A Modern házak és lakóik c. kötet témája az 1931-ben épült Napraforgó utcai modern lakótelep, az egyetlen, ami Magyarországon megvalósult, ezért kuriozitása vitathatatlan. A Bauhaus 100 éves évfordulója miatt különösen nagy figyelem irányult 2019-ben a klasszikus modern építészet felé, bár a telep házai nem a Bauhaus szellemében születtek. A lakótelepről igényes monográfia eddig még nem jelent meg. A szerző a telep történetét és a kort érdekes fordulatokkal, emberi sorsokkal érzékelteti, ami mellé számtalan archív fotót is tesz, ezért az igényes kötet bárki számára élvezetes olvasmány vagy ajándékozható meglepetés lehet.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2019/387

forrás: http://fuga.org.hu/fevent/ferkai-andras-modern-hazak-es-lakoik-a-napraforgo-utcai-kislakasos-mintatelep-tortenete/


Létrehozás időpontja: 2020-01-14 11:56:02
Utolsó módosítás időpontja: 2020-01-14 11:57:33
Cimkék: modern házak és lakóik, könyv, bemutató, ferkai andrás; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 736
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=45827