Aktuális
Küldöttgyűlési döntések

A MÉK 2024. május 24-i Küldöttgyűlésének határozatai

1/2024. (05.24.) sz. MÉK Kgy. határozat
A MÉK Küldöttgyűlése a MÉK elnökségének 2023. évi munkájáról szóló beszámolóját 179 igen, 2 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadja.

MÉK hírek

Lánszki Regő államtitkár levele az Építészek Háza kapcsán

Tisztelt Elnök urak, az építész szakma érdekképviseleti szerveinek vezetőségei!
Tisztelt építészek, kollégák!
 
Az idei év elején az új Magyar Építészeti Központ és Múzeum, valamint az Ötpacsirta utca 5. szám alatt található volt Almásy kúria jelene és jövője kapcsán elindult egy szakmai gondolkozás és egyeztetés. A megbeszéléseket az újonnan épülő, a hazai építész szakma jövőbeli fizikai erőterét biztosító Múzeum és Központ megfelelő kialakításának igénye, valamint a jelenlegi helyzetben érintett Szövetség, Kamarák és kapcsolódó intézmények Ötpacsirta utcai elhelyezési problémái indították el.
Hazai szakmai hírek

Kaesz otthonok 1925 -1960 - kiállítás

AZ ART DECÓTÓL A MODERNIZMUSIG – EGY MŰVÉSZHÁZASPÁR OTTHONAI

KAESZ GYULA ÉS LUKÁTS KATÓ HÉTKÖZNAPJAI ELEVENEDNEK MEG A WALTER RÓZSI-VILLÁBAN

Kaesz otthonok 1925–1960 címmel 2024. május 15-től látogatható a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) intézménye, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) és az Iparművészeti Múzeum közös, új állandó kiállítása a Bajza utcai Walter Rózsi-villában.

Tervpályázatok

Sepsiszentgyörgy - Új Erdélyi Művészeti Központ, nyílt építészeti ötletpályázat

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint Kiíró, nyílt építészeti ötletpályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgy - „Új Erdélyi Művészeti Központ” tervezésére vonatkozóan Sepsiszentgyörgy Város Önkormányzatával együttműködésben. A Kiíró jelen ötletpályázat keretében olyan korszerű, fenntartható városok
szellemiségének megfelelő épületegyüttesére vár építészeti javaslatokat, amely a legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni a régió igényeit.

Hazai szakmai hírek

Az Év Belsőépítésze 2022-2023 - pályázati felhívás

A Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata és Laki Péter alapító pályázatot hirdet „Az Év Belsőépítésze – 2022-2023 díjra.

A Laki Péter által alapított díjat a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.

MÉK hírek

Lakóhely szerinti nyilvántartás

A kamarai tagnyilvántartással kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a szakmagyakorlók figyelmét.

Elnökségi döntések

Szakmai hozzájárulási alap 2024 - az első forduló eredménye

A MÉK Elnöksége 16/2024. (04.05.) sz. határozatával döntött a Szakmai hozzájárulási alap 2024 első fordulójában beérkezett kérelmekről.

Az elnökség minden esetben mérlegelte, hogy a szakmai program minél tágabban és átfogóbban szólítsa meg a tagságot és figyelembe vette a területi kamara létszámát és az azzal összefüggő költségvetési lehetőségeit. 

Hazai szakmai hírek

Ki lett az Év Tájépítésze 2024-ben? Mutatjuk!

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és SEMMELROCK 12 évvel ezelőtt közösen alapította meg az Év Tájépítésze elismerést. A díjátadó Gála a tájépítész szakma egyik legnagyobb ünnepe, melyre múlt hét pénteken került sor. Idén a B32 Galéria és Kultúrtér adott otthont az eseménynek, amelynek felvezetőjeként a Táj7 elnevezésű tájépítészeti villámelőadás-sorozatban mutatták be a tájépítész szakma kiemelkedő alkotásait 7-7 percben.

Pályázatok

Brick Award 24 - Építészeti Szimpózium élő közvetítéssel

2024. június 7. 10:30 órás kezdéssel

Vegyen részt az élőben közvetített Brick Award szimpóziumon, csatlakozzon be az arról folytatott beszélgetésbe, hogy az építészek és a jövőbe tekintő szakemberek hogyan nyitnak fenntartható távlatokat önmagukat helyreállító, regeneratív építőanyagok felhasználásával.