KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázat eredménye

Kihirdették a Közlekedési Múzeum új épületének tervezésére kiírt nemzetközi pályázat eredményét. A nemzetközi tervpályázat győztese az amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda lett, akik látványterveken mutatták be, milyen lesz az új épület.

 

A Közlekedési Múzeum tervezett új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki február 28-án a Közlekedési Múzeum új épületére kiírt kétfordulós nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét.

A tervpályázatra tizenhárom külföldi és magyar építésziroda adott be pályaműveket, és az első díjat a világhírű Diller Scofidio + Renfro Építésziroda és az M -Teampannon Építészmérnöki Kft. „komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó” tervpályázata nyerte el.

Ezzel az Építésziroda ezzel megszerezte a lehetőséget a Közlekedési Múzeum új épületegyüttese és az azt körülvevő park tervezésére.

Tarlós István főpolgármester az eredményhirdetést megelőző beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre.

A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító ún. Eiffel-csarnokában ( eredeti tervezője Feketeházy János volt ) már épülő Opera Műhelyházhoz ( tervező: Marosi Miklós, Közti Zrt.). Ez a két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a közel hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a Belváros közötti, korábban alulhasznosított átmeneti zóna városszerkezeti pozícióját.

Ezzel a rendhagyó beruházással a jelenlegi rozsdaövezet az új tartalmaknak, a minőségi építészeti és tájépítészeti megoldásoknak, és a közlekedési fejlesztéseknek köszönhetően néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át.

A legkorszerűbb kiállítás technológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi – hangsúlyozta Tarlós István, hozzátéve, hogy ez a pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását.

Mint mondta, a tervpályázat eredményhirdetése szemlélteti, hogy a múlt eredményeire építve a jövő az értékteremtésről szól, és ez Budapest számára a fejlődés egy újabb szintjét jelenti.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta, hogy olyan múzeumot szeretnének, amely a világ legjobb, ilyen típusú múzeumaival összemérhető élményt kínál a látogatóknak, képes a mérnöki örökség kutatására, megőrzésére, valamint a programoknak köszönhetően találkozóhelyként is szolgál majd. Kiemelte, a több mint száz éves múzeumnak óriási gyűjteménye van, és csak a kiállításon 619 nagyjárművet szeretnének majd elhelyezni. Most kezdődik el a részletes tervezés.

„Több évre vagyunk még attól, hogy ezt a múzeumot meg lehessen nyitni”– fogalmazott Vitézy Dávid.

Bejelentette: a tervpályázaton második helyezett lett a Reichen et Robert & Associés / Ralph Appelbaum Associates / PLANT Atelier Kis Péter konzorcium pályaműve. A harmadik díjat az terve nyerte. A gmp International GmbH, valamint a Foster & Partners + CÉH pályaművei megvételt nyertek. A nyertesnek járó díjat Tarlós István főpolgármester adta át.

Kristin Feireiss építészeti és dizájnkurátor, a pályaműveket értékelő bizottság tagja kiemelte, hogy nagyon magas színvonalú tervpályázatokat adtak be, és alapvető cél volt, hogy a múzeum épülete és környezete a kerület és az egész város fejlődésének előmozdítója legyen. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is – jegyezte meg.

Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, „bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett”. Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely „elképesztő, lélegzetelállító hely lesz” – jelentette ki.

A nyertes pályaművet megalkotó Diller Scofidio + Renfro építésziroda részéről Charles Renfro építész kiemelte: a Közlekedési Múzeum, amely az emberi fejlődést mutatja be, arra hivatott, hogy egyszerre szórakoztasson, bemutassa a múltat és kitekintsen a jövőbe.

A múzeum sajtóanyaga szerint a világhírű amerikai tervezőiroda a terület ipari örökségét tiszteletben tartó, a MÁV korábbi Dízelcsarnokának megőrzését és múzeumként való újjászületését biztosító, az egykori járműjavító épületét új kiállítóterekkel kibővítő, izgalmas, kortárs tervet nyújtott be.

A nyertes pályamű a Dízelcsarnokot új épülettel egészíti ki, amely befelé áthatja a csarnok tereit, illetve egy szinte lebegő tető alatt új múzeumi kiállítóhelyet és többszintes városi közteret hoz létre. A régi csarnokhoz csatlakozó épületszárny mintegy kihúzott fiókként enged betekintést a múzeum belsejébe, és a látogatókat bevonzza a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződése felől.

A kialakított közterületek karakteres, vonzó környezetet teremtenek az intézmény látogatóin túl a járókelők számára is. Az új épületrész a meglévő ipari örökségi értékeket engedi érvényesülni, megőrzi és újrahasznosítja a csarnok karakteres belső tereit, valamint legfelső szintje remek kilátást nyújt a területre és az egész környező városrészre.

 

I. díjas: Diller Scofidio + Renfro Építésziroda és az M-Teampannon Építészmérnöki Kft.

II. díjas: Reichen et Robert & Associés / Ralph Appelbaum Associates és PLANT Atelier Kis Péter

III. díjas: Építész Stúdió Kft.

Megvétel: gmp International GmbH

Foster & Partners és CÉH Zrt.


Létrehozás időpontja: 2019-03-04 22:35:11
Utolsó módosítás időpontja: 2019-03-04 22:37:38
Cimkék: közlekedés, múzeum; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 16369
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45158