KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új megoldás a Siká-tól a beton tetőcserépgyártásban

A beton tetőcserepek tulajdonképpen kisméretű előregyártott betonelemek. Legnagyobb riválisuk az égetett agyag tetőcserép. Alapvetően 2mm-es legnagyobb szemnagyságú habarcsból készülnek. A finom homok szemeloszlási görbéjének köszönhető a sima felület és a folyamatos gyártás utáni vágott felületek megfelelősége. A betoncserepek mechanikai ellenálló képességét leginkább a hajlító-húzószilárdsággal (haránt-irányú szilárdság) jellemezhetjük. Ezt leginkább a beton testsűrűsége és a hőmérséklete befolyásolja. Például nyáron megnő a cserepek törékenysége a rövid idő alatt bekövetkező hőmérséklet emelkedésnek köszönhetően. A felület hőmérséklete a rakatban lévő 20 oC után a cserepezés során a tetőn a közvetlen napsütésnek kitett oldalon eléri akár a 80 oC-ot is. A másik meghatározó tényező a betoncserép súlya, mely többek között a tetőszerkezet tervezését, valamint a szállítás körülményeit befolyásolja.

A betoncserepekkel szemben támasztott elvárások:
1. Gyártás
                Tömörítés
                Víztartalom
2. Szilárdság
                Hajlító-húzó szilárdság
                Hajlító-húzó szilárdság rövid idő alatt bekövetkező hőmérséklet emelkedés esetén (nyári cserepezés)
3. Súlycsökkentés
                Vékonyabb profil
                Könnyű adalékanyag


4. Vízzáróság
                Időjárásálló bevonat
5. Megjelenés
                Adalékanyag szitagörbe
                Mohásodásra való hajlamosság

Annak érdekében, hogy a beton tetőcserép ellenállóbb és könnyebb legyen, a szilárdságát növelni kell.
A beton tetőcserepek speciális gyártási folyamatának (extruderes technológia) hosszú tanulmányozása kimutatta, hogy a tömörítés hatásfoka növelhető:


1. A cementmátrix könnyebb tömöríthetőségével
2. Nagyobb súrlódással a tömörítő hengernél.


A betonkeverék magasabb víztartalma és a hagyományos tömöríthetőséget segítő adalékszerek az első feltételt jól szolgálják, de csökkentik a tömörítő henger súrlódását, mert ott kimondottan egy kenőfilm réteget hoznak létre. Egy „A szemcsés földnedves betonok jobb formamegtöltő képessége” elnevezésű SikaPaver Projekt kimutatta, hogy néhány felületaktív adalékszernek vízmegtartó hatása van. Ez a hatás csökkenti a kenőfilm képződést, ami a betoncserepek gyártása esetén növeli a henger tömörítő hatását.

Ezek a tapasztalatok lehetővé tették egy kifejezetten az extruderes eljárással készülő betoncserép gyártásban használható adalékszer kifejlesztését. Ez az adalékszer a SikaControl 800 TC.
A vízmegtartó tulajdonság lehetővé teszi:
- a földnedves beton irányított anyagáramlását,
- magasabb víz-cement tényezőjű betonok kihordását a silóból a szállítószalagra,
- érzetre szárazabb beton előállítását,
- azonos víztartalom mellett nagyobb súrlódást biztosít a tömörítő hengernél a kevesebb kenőfilm-képződésnek köszönhetően,
- azonos gépbeállítások mellett a jobb tömörítést és nagyobb terméksúlyt,
- a magasabb zöld szilárdságot (alaktartást),
- a termékek vastagságának és így súlyának potenciális csökkentését.
 

A beton tetőcserepek minősége legfőképpen a pórustartalomtól, illetve az azzal szervesen összefüggő testsűrűségtől függ. Az extruderes technológiában a tömörítést a következő tényezők befolyásolják:
- a beton tömöríthetősége,                                                                                                                                                - beton súrlódása a tömörítő hengernél (tömörítő energia bevitel)

A SikaControl 800 TC növeli a cementmátrix tömöríthetőségét és a beton súrlódását tömörítő hengernél. A termék teljesítőképessége számos cement esetén bizonyított, mind laborkeverések, mind pedig üzemi próbák során.
 


Létrehozás időpontja: 2019-09-27 20:02:02
Utolsó módosítás időpontja: 2019-09-27 20:05:38
Cimkék: sika, beton, tetőcserép; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7902
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45498