KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Pécs - Nagy Kiállítótér eredménye

A projekt átfogó célja, hogy Pécs alkalmassá váljon nagy volumenű és értékű, jelentős keresletre számot tartó időszaki és vándorkiállítások befogadására, valamint megoldódjék a nemzetközi rangú Modern Magyar Képtár gyűjteményének méltó, a műtárgyvédelmi követelményeknek és a látogatói igényeknek megfelelő elhelyezése, bemutatása. A funkcionálisan kapcsolódó átalakítás és új fejlesztés minőségi változást eredményez a város, megye, a tágabb régió kiállítási életében (művészeti szolgáltatásaiban) és korrigálja az e tekintetben a főváros a vidék között mutatkozó egészségtelen erőviszonyokat.

Helyszín: Pécs, Káptalan u. hrsz.: 18341 déli területe
Cél: A tervezési feladat megvalósítására legjobban alkalmas tervjavaslat (pályamű) kiválasztása, melynek szerzőjével Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tervezési szerződést kíván kötni az épület engedélyezési valamint tenderterveinek és/vagy kiviteli terveinek elkészítésére.


30. számú pályamű (1640000021034 9)Az utcai tér egyértelmű módon nyílik egy széles fal-elbontással, az új múzeum bejárata felé. A fallal párhuzamosan egy rámpa feltárja a bejutást, miközben a rézsűt egy széles külső lépcső határozza meg. Már az utcai téren a szabadtéri múzeum témáját veti fel.
Parképítészeti minőségű kertbe helyezett épülettömeg felveszi a szomszédos épületek észak-déli pozícióját és így egyfajta pavilon szerű épületeket hoz létre egy újanan megfogalmazott múzeumi negyedben. Az épülettömegek mint szabad formák egy magas szobrászati minőséget képeznek és ugyanakkor idézik a szomszédos épületek típusát. Egy szobrászatilag és funkcionálisan kialakított világító test megteremti a kapcsolatot a épület alatt lévő terekkel bevezeti természetes fényt a kiállítóterek mélyébe és így a komplexum szívét alakíja ki ezzel.
A bejárat nagyon nagyvonalú és megfelel egy modern múzeum követelményeinek. Miközben a föld feletti épületekben osztott tér-struktúrában az igazgatási irodákat helyezi el. A két mélyszinten nagy, összetartozó kiállítóterek nyílnak. Figyelemre méltó, hogy ezek nem egyszerű és sematikus módon adják vissza a tervezési programot, hanem egy különleges, térbeli minőséget mutatnak. Összességében a funkcionális folyamatok belső szervezése és a kapcsolat a külső térrel valamint a meglévő épületekkel nagyon átgondoltnak tűnik és a feladat összetettségét jól kezeli. Az épület felületei egy nagyon izgalmas kapcsolatot hoznak létre a történelmi kő homlokzatok és a modern anyaghasználat lehetőségei között, amelyek egy modern múzeum funkcionalitását szolgálják. A „pavilonok”, amelyek mind kő burkolattal, mind különböző átláthatóságot biztosító polikarbonát burkolattal rendelkeznek, így szimbolikusan is összetéveszthetetlen jelet képeznek a modern múzeum-építészetben.
A szabadtéri koncepció előnyben részesít egy nagyvonalú összetartozó kertet, amelyben a meglévő és új épületek a Szabadtéri színpad, a kávézó és a pihenésre csalogató helyek egyenrangúan elhelyezkednek. A park igen nyilvánosnak tűnik, de működése jó és csatlakozik a múzeumhoz. A gyalogos bejárhatósága nagyon jó.

A Bíráló Bizottság a pályaművet I. díjban részesítette.8. számú pályamű (CO 9213949147)

Mély gondolatra épülő, andalító terv. Egyszerű eszközök, egyszerűen szervezett terek mégis kell idő a teljes mondanivaló megértéséhez. Jól képzett főbejáratú előtér, diszkrét, hivalkodásmentes feltárulkozás és irányított kertkapcsolati lehetőség jellemzi. Emblematikus a keresztszárnyként kiemelkedő foyar építmény és annak belső szervező, közlekedtető funkciója. Kérdéses azonban a kelet-nyugat irányú tengelye melynek következtében a városra nyíló kilátás, a felső kertből létesíthető vjü sérül. Az észak felöli gazdasági kapcsolat jelen ábrázolásban nem reális. A terv kiemelkedő érdeme a látogató szemével élvezhető építészeti látvány, amely jelen esetben nem megy a kialakítási cél élvezetének rovására. Terv a zsűri egész gondolatmenetére befolyással bír.

A Bíráló Bizottság a pályaművet II. díjban részesítette.16. számú pályamű (CG 0018186521)Földalatti, de nem rejtett. – ezzel a mottóval a pályázó fejleszt egy pregnáns és önálló nagyméretű fórumot, egy sokszínű tájban. Egy tiszteletteljes párbeszéddel a meglévő területtel létrejönnek elő-és visszaugrások, és így kialakulnak izgalmas részek és sikátorok.
A javasolt egyforma kezelése a belső udvarnak és az utcaképnek, az anyaggal kapcsolatosan viszont egy tisztázatlan helyzethez vezet és az utca tér kezelése mint sétáló utca szintén kérdéses. A belső udvarból vezet egy nagyvonalú bejárat az épület belsejébe. A kiállítótermek jól szervezettek és rugalmasan használhatóak, a beszállítás megfelelően megoldott. Kérdéses szintén a kávézó zárt elhelyezkedése, az irodák kedvezőtlen helye. És hiányoznak a kapcsolatok a kültérrel. A pirogránit használata a homlokzatnál helyi hagyományokat idéz, de magába rejti azt a veszélyt, hogy ez ebben a sikátorban túl hangosnak tűnik. A szabad terek egy izgalmas kapcsolatot képeznek a külső és a belső terek, a tér és a kert, a fönt és lent között. A javasolt utcabútorokkal fenn áll a túlbútorozás veszélye. A tetőkert használhatósága a számos felülvilágítók miatt megkérdőjelezhető. A javasolt stég egy elképzelhető variációt képez a város északi részének elérhetőségének a városfalon keresztül. Összességében a pályamű egy önálló és a helynek megfelelő megoldást képez a kiírásban megfogalmazottaknak megfelelően.

A Bíráló Bizottság a pályaművet III. díjban részesítette.Nagy Kiállítótér – tervpályázat – borítékbontási jegyzőkönyv

Helyszín: Pécs Megyeri út 72. (Expo Center Pécs)
Időpont: 2007. július 11. 14 óra 40 perc

Jelenlévők: Bíráló Bizottság tagjai, melléklet jelenléti ív szerint

Megvételt nyert pályaművek


28-as számú pályamű
Ifj. Benczúr László, Pozsár Péter
Megvétel összege: bruttó 2,2 millió Ft.

13-as számú pályamű
Herczeg László, Pintér Tamás János, Csaba Katalin
Megvétel összege: bruttó 2,2 millió Ft.

25-ös számú pályamű
Keller Ferenc, Hőnich Richard, Sólyom Benedek, Fialovszky Tamás, Láris Barnabás
Megvétel összege: bruttó 2,2 millió Ft.

Díjazottak

3. díj: 16. számú pályamű

Zombor Gábor
Dévényi Márton
Gyürki-Kiss Pál
3. díj összege: bruttó 5 millió Ft

2. díj: 8. számú pályamű

Lévai Tamás
Herczeg Tamás
Harnos László
2. díj összege: bruttó 7 millió Ft

1. díj: 30. számú pályamű
Nagy Tamás
Somosi János
Galambos Sándor
Mechle Balázs
Gál Béla
Vass-Eysen Áron
Varga Lívia
Ceglédi Péter
Haász Ferenc
1. díj összege: bruttó 9 millió Ft

Kmf.
Tasnádi Péter Dr. Hargitai János Freivogel Gábor
Prof. Elsa Prochazka Turányi Gábor Dr. Fabényi Júlia
Axel Lohrer Tomay Tamás Novotny László
Kulcsár István Weiler Árpád Dr. Illés JuditLetölthető dokumentumok:

Zárójelentés (PDF)Létrehozás időpontja: 2007-07-16 10:13:06
Utolsó módosítás időpontja: 2007-07-19 15:30:37
Cimkék: archív, tervpályázat, pályázat; Beküldő: archív weboldal
Megtekintések száma: 19933
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45660