KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Ismét lehet pályázni az Európai Örökség címre

A kulturális örökség védelméért felelős miniszter a 2020. április 30-án közzétett kiírással ismét meghirdette az Európai Örökség cím elnyerésére pályázó helyszínek nemzeti szintű előzetes kiválasztására vonatkozó pályázatot. Az előző pályázati ciklusban az Európai Bizottság döntése alapján, kilenc másik európai helyszín mellett Szentendre városa is elnyerte az elismerő címet.

Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. Ennek érdekében a cím egyrészt azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában és/vagy az Európai Unió építésében, másrészt az európai polgárok Európa történelméről és az Unió építéséről, továbbá közös, de eltérő kulturális örökségéről, különösen az európai integráció folyamatának alapját képező demokratikus értékekről és emberi jogokról szóló ismereteinek gyarapítását célozza.

Mindezzel összhangban az európai uniós fellépésben közreműködő helyszínek megismerhetőségük fokozása mellett európai jelentőségük kiemelésére, a régió vonzerejének növelése-, gazdasági- és fenntartható fejlődése előmozdítására, az európai polgárok közös kulturális örökségükkel való megismertetésére, a kultúrák közötti párbeszéd élénkítésére, a kulturális örökség, illetve a kortárs művészeti és alkotói tevékenységek közötti szinergiák ösztönzésére, illetőleg a tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztásának uniószerte történő elősegítésére törekszenek.

A helyszínek kiválasztása egy nemzeti előzetes és egy uniós szakaszban történik az Európai Örökség cím célkitűzéseihez kapcsolódóan jelentős tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező szakértők bevonásával.

A pályázaton az egyes helyszínek önállóan, továbbá nemzeti tematikus-, vagy transznacionális helyszínként indulhatnak.

Pályázni az Európai Bizottság által készített és közzétett, a nevezett helyszín típusának megfelelő pályázati formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet.

A pályázatot elektronikus és postai úton is meg kell küldeni az alábbi címre és e-mail-címre:

Postacím:        Miniszterelnökség

Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság

1357 Budapest, Pf. 6.

(A borítékon az „EÖC Pályázat” hivatkozás megjelölése szükséges.)

E-mail: palyazat.eoc@me.gov.hu  

A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. június 30.

A részletes pályázati felhívás és a beadáshoz szükséges formanyomtatványok itt elérhetőek.

Az Európai Örökség címet eddig 25 tagország 48 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa.

 


Létrehozás időpontja: 2020-05-12 18:11:38
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-12 18:12:31
Cimkék: európai, örökség, pályázat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 9556
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46030