KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Arató György

Temetése 2021. december 13. (hétfő) 12.00 órakor lesz a a Farkasréti temetőben.

Életének 70. évében, 2021. november 1-jén elhunyt Arató György építészmérnök, a Budapest XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal nyugalmazott főépítésze.

1952. szeptember 6-án született Budapesten. Építészmérnöki diplomáját 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte. Pályafutását tervezőként, a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben (VÁTI) kezdte. 1982-ben Salgótarján, majd Budapest XX. kerületének főépítészeként tevékenykedett. 2000-ben az IVG Immopark Kft. projektmenedzsereként fővárosi fejlesztések előkészítésén dolgozott.

2003-tól 2015. évi nyugállományba vonulásáig a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal főépítésze, 2019-ig a kerületi tervtanács vezetője volt.

Kerületi főépítészi munkásságával maradandót alkotott a XIII. kerület Angyalföld közterület-fejlesztésének területén, meghatározó szerepet játszott az építészeti értékek megőrzésében, a mai magyar építészeti törekvések támogatásában. Egyik kezdeményezője volt a XIII. Kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat kiírásának és a kerületi szökőkút programnak. Munkásságához kötődik számos kerületi tervpályázat kiírása és lebonyolítása: a volt Angyalföldi Hőerőművel, a Radnóti Miklós Művelődési Központtal, a lebontásra ítélt Volga szálló területével, valamint az 1897-ben épült Angyalkert óvoda felújításával kapcsolatos tervpályázatok, a Láng Művelődési Központ épületének felújítása (2015-2018).

Főépítészként jelentős mértékben járult hozzá a XIII. kerület mai városképi arculatának létrejöttéhez. A Marina-part lakópark, az Árpád híd pesti torkolatánál, Göncz Árpád városközpont kialakításában irodaépület-együttes, a Váci út kerületi szakaszán és környezetében, valamint a Kassák Lajos utcában végrehajtott fejlesztések mind magukon viselik főépítészi igényességét, a fejlesztőkkel és a beruházókkal kialakított szakmai együttműködésének eredményeit. Nevéhez köthető a kerület két új sétálóutcájának kialakítása, valamint a Pozsonyi út déli szakaszának rekonstrukciója. XIII. kerületi munkásságát az innovatív és fenntartható működés, a zöld energiák minél szélesebb körű alkalmazása, illetve a lakosság erre irányuló ösztönzése jellemezte.

Főépítészi tevékenységének eredményeként számos díjban és elismerésben részesült a kerület. Sokoldalúságát, szakmai elhivatottságát sikeres előadásai és publikációi is bizonyítják, pl. a „Modern építészeti értékek a XIII. kerület városképében” című könyv.

Értékteremtő életútjának elismeréseként 2015-ben Főépítészi Életmű díjjal, 2020-ban Budapestért díjjal és a XIII. kerületi Építészeti díjjal tüntették ki.

A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Emlékét, közvetlen személyiségét, humorát, élvezetes előadásait sohasem feledjük, megőrizzük.

 

forrás: https://www.budapest13.hu/2021/11/03/elhunyt-arato-gyorgy/


Létrehozás időpontja: 2021-11-04 12:49:01
Utolsó módosítás időpontja: 2021-11-04 12:50:58
Cimkék: elhunyt, arató, györgy; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8119
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46762