KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

18. Média Építészeti Díj

2022. november 12-én 18. alkalommal ismerték el az idei év a sajtó szerint legkiemelkedőbb alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immáron 18 éves hagyománnyal rendelkező, szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség jelenlétében zajlik. Ebben az évben összesen 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy családi ház, egy egyetemi épület, egy templom, egy rendezvényterem és egy irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással.

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely 777 év után nyújt újra önálló ima helyet a településnek.

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulens: Kronavetter Péter BME Építészmérnöki Kar). A tervező hamar rájött a villányi borvidéket vizsgálva, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítésére és fejlesztésére kell neki is törekednie.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a gálaesten az alkotók mutatták be saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, melyeket a média és szakma képviselői értékeltek. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A nagyérdemű tetszését ebben az évben a HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján az épületek közül az alsóbogáti Magtár rendezvényterem nyerte el, melyet az MM Művek tervezett.

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építészeti Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects vehette át a PPKE új Campusa meghívásos tervpályázatra benyújtott munkájukért.

A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, melyben idén a GINKGO-Zöld Építész Iroda és a MICROarchitects munkája, az Égigérő Óvoda bizonyult a legjobbnak.

A Média Építészeti Díja keretében ötödik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Lakner Antal képzőművész érdemelte ki. 

A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Az eddigi évek során Csete György, Dr. Bitó János, Bán Ferenc, Vonnák János, Mőcsényi Mihály, Borvendég Béla, Rimanóczy Jenő, Kévés György, Török Ferenc, Csomay Zsófia, Vámossy Ferenc, Winkler Barnabás, Cságoly Ferenc, illetve dr. Meggyesi Tamás munkásságát ismerték el ezzel a díjjal. Ebben az évben Pelényi Margit Ybl Miklós-díjas építészt, az Építész Mester Egylet Mesteriskolájának mesterét köszöntötték fel.

Az est folyamán, az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is kiosztottak:

 • Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Paulinyi and Partners csapatának az Etele Pláza tervezéséért,
 • az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Pohlen Dach Hungária Bt.-nek ítélték oda.
 • az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Benczúr-Weichinger Studio tervezői nyerték el a Normafa Kapuja Látogatóközpontért.
 • A Nagyberuházások Különdíját megosztva a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyért a Konkrét Stúdiónak, valamint az OTP új székházáért az ÖKO-BAU Kft., a Földes és Társai Építésziroda Kft. és Mónus Építész Kft. képviseletében megjelent Földes Lászlónak nyújtották át.
 • A Napelemes Ingatlanfejlesztések Különdíját a D4 Építész Stúdió vehette át a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonáért az Optimum Solartól.
 • Az idei MÉD gálán került sor a Wienerberger Zrt., a Tondach kerámiacserepek gyártója által Esztétika és fenntarthatóság címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára is, melynek győztese Bálint Zoltán Fészek menedékház pályázata lett.

A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb Prezentáció Közönségdíját Valkai Csaba és Fülöp-Vadadi Adrienn előadása nyerte el szentendrei családi házukról.

A Média Építészeti Díja felhívásaira ez idáig több mint 1300 pályázat érkezett összesen, és közel 180 alkotó munkájának ítéltek oda az elismerést. A 2022-es megmérettetésen 164 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. Idén Olga Ioannou építész, a TU Delft Építészmérnöki és Technológiai Tanszékének adjunktusa töltötte be a négyfős nemzetközi bírálóbizottság elnöki posztját. A zsűrizésben további két szaktekintély vett részt: Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti és dizájn kritikusa, illetve Matteo Costanzo építész, egyetemi tanár, a kultikus San Rocco magazin alapítója és szerkesztője. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente DLA építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja segítette. 

Olga Ioannou az előzsűri képviseletében azt hangsúlyozta, hogy a finalistának jelölt projektek olyan magas színvonalú teret vagy térkoncepciót hoztak létre valamilyen módon, amely az építészetet az emberi tevékenységeket elősegítő képességében ünnepli, vagy kreatívan megkérdőjelezi e tevékenységek és a tér kapcsolatát. Különösen kiemelkedett néhány projekt atmoszférája, valamint a térelemek, az anyagok és a fény közötti kölcsönhatás. Emellett figyelemre méltónak találta a zsűri, hogy egyes projektek hogyan kérdőjeleztek meg egy bizonyos funkcióra vonatkozó előítéleteket, mi több, egészen odáig mentek, hogy megkérdőjelezték a tér szerepét az adott tevékenységben.

Az elmúlt 18 év során a díjak odaítélésében közel 50 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. 2022-ben a médiazsűri:

 • Bagi László, Forbes – zsűrielnök
 • Földes András, HVG
 • Liptai Lívia, Telex
 • Rajcsányi Gellért, Mandiner
 • Szilágyi Róza Tekla, Artmagazin
 • Zubreczki Dávid, építészeti mesemondó
 • Zsuppán András, Válasz Online

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segítette. 2022-ben a szakmai zsűri tagjai:

 • Gutowski Robert építész
 • Tőrös Ágnes építész
 • Weiszkopf András építész

forrás: https://epiteszforum.hu/a-vancza-muvek-epulete-es-ratgeber-laszlo-terve-nyerte-az-idei-media-epiteszeti-dijat


Létrehozás időpontja: 2022-11-16 16:04:37
Utolsó módosítás időpontja: 2022-11-16 16:09:02
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 3360
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47335