KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

2015-ös Piranesi-díj magyar jelöltjei

A Piráni Építészeti Napok az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti konferencia és ennek elengedhetetlen részét képezi a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás, ahol az év legkiemelkedőbb épületei versengenek a Piranesi-díjért.
Lezajlott a 2015-­ös Piranesi-­díj magyarországi előzsűrizése: kiderült, hogy melyik öt hazai projekt szerepelhet a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon, s szállhat versenybe a díjért.

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötletek. A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkoz-hatnak a kiállításon, egyúttal versenyezhetnek a Piranesi‐díjért.

Magyarország nemzetközi kapcsolattartója, s egyben a hazai zsűri elnöke Gunther Zsolt DLA építész, a 3h építésziroda vezető tervezője. A további három zsűror személye, akárcsak a nemzetközi bizottság esetében, évről-évre változik. A 2015-ös magyar zsűri összetételét a sokszínűség és a friss szemlélet jellemezte.

Pásztor Erika Katalina, az építészfórum.hu főszerkesztője már több alkalommal vett részt a magyar projektek válogatásában, a másik két zsűritag, Kelecsényi Kristóf művészettörténész és kritikus, illetve Polyák Levente urbanista, kutató és kritikus, idén debütált ebben a szerepben.

A zsűrizés október 7‐én zajlott egy jó hangulatú beszélgetés keretében, a 3h irodájában.

A közel 30 javaslat közül a zsűri a következő 5 hazai projektet ítélte a legjobbnak:

  • Műteremház Debrecenben

Tervező: Kovács Péter DLA (Archiko)

  • Városközpont Visegrádon I. ütem

            Tervezők: Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián (A+ Építész Stúdió)

  • AZ Egyetem halottai - ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve - ELTE Trefort kertjében

            Mesteriskola XXII. ciklus hallgatói pályázat alapján

            Tervezők: Albert Farkas, Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Polgárdi Ákos, Róth János DLA, Szabó Levente DLA és Szigeti Nóra (MM Csoport és Hetedik      Műterem)

  • Ravatalozó Dabason

            Tervezők: Kovács Zoltán (KZ Építésziroda) és Ligetvári István

  • Szőlőléüzem Győrújbaráton

            Tervező: Ekler Dezső DLA (Ekler Architect)

 

Forrás: sajtóközlemény

http://epiteszforum.hu/ok-a-2015-os-piranesi-dij-magyar-jeloltjei


Létrehozás időpontja: 2015-10-15 11:58:54
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-15 12:01:53
Cimkék: Piranesi; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 10594
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43079