KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A gipszkarton is kilép a megszokott keretekből

Nem csupán a belső terekre korlátozódik a térkialakításnak az a sokszínűsége, amelyet a gipszkarton lapok változatos felhasználási lehetőségeikkel az építészek számára kínálnak. Egyre gyakrabban találkozhatunk gipszkartonnal az épületek külső felületén – homlokzatburkolatként, ereszdeszkaként vagy függesztett álmennyezetként.

A Siniat NIDA Hydro gipszkarton lap üvegszálas alapú bevonatának köszönhetőn rendkívül vízálló, magját pedig olyan szerekkel gazdagították, amelyek csökkentik a víz felszívódását, kiküszöbölik a penész képződését és növelik a tűzállóságát is. Ennek köszönhetőn a Siniat kültérben is használható NIDA Hydro lemez nedvszívó képessége 3% alatti. A termék emellett megfelelő mechanikai ellenálló-képességgel is rendelkezik (az időjárás szélsőséges hatásai, valamit ütés ellen), könnyen megmunkálható, kiválóan mérettartó, és teljesíti az EN 15283-1 szabvány követelményeit.

NIDA Hydro rendszer elemei
Ahhoz, hogy a NIDA Hydro gipszkarton lapból készült szerkezet eleget tegyen a műszaki megoldással szemben támasztott követelményeknek, a külső alkalmazásokhoz kifejlesztett további termékek beépítése elengedhetetlen. Ezek a NIDA Hydromix kész hézagológipsz, a rendszerhez tartozó üvegszálas szalag, a külső környezeti tényezőknek ellenálló profilok és szabvány szerinti fém tartozékok. (A választható profilok: standard NIDA profil (C2 osztály), NIDA Hydro C3 profil és NIDA Hydro C5 profil, speciális NIDA Hydro C4 lemezcsavar.)

NIDA HYDRO LEMEZ ALKALMAZÁSA  

NIDA Hydro lap, mint homlokzati réteg: A NIDA Hydro gipszkarton lap  profiljával és tartozékaival megfelelő fogadószerkezetet képez az épület külső hőszigetelése alá, legyen szó ásványgyapotról vagy polisztirol. Felvihető rá a külső vakolat és más szerkezetek, pl. alumínium panelek is rögzíthetőek rajta.

NIDA Hydro lemez, mint ereszdeszkázat és külső függesztett álmennyezet: A NIDA Hydro lemezből készült ereszdeszkázat ill. függesztett álmennyezet külső vakolatot vagy homlokzati festékkel való festést igényel. A NIDA Hydro lemezhez rögzíthető a homlokzati ásványgyapot vagy polisztirol is, a Koelner gyártmányú megfelelő csavarok segítségével.

NIDA Hydro lap a cementkötésű lap alternatívája

NIDA Hydro lap kiváló alternatívája a cementkötésű lapoknak – súlya csak 10,8 kg/m2, ami megkönnyíti a szállítást és tárolást.

A lap nagyon alacsony vízfelvételi képessége révén minimális a lineáris tágulása, így elegendő a dilatáció 15 méterenkénti készítése, a cementkötésű lapok esetén erre 7 méterként szükség van.

A lemez vágása és hézagolása azonos módon történik, mint hagyományos g-k lapoknál, ami jelentősen megkönnyíti a szerelés folyamatát. Ez a cementkötésű lapokkal szemben előny, mivel azok megmunkálásához külön szerszámok szükségesek.

Sportcsarnoktól az úszó éttermen át a hotelig

A Siniat gipszkarton lapjainak egyik izgalmas felhasználása Wroclawban, a Tumski Hotel előtt kikötött bárka, szép kilátást biztosító étteremhajó funkcióval, ahogy többféle Siniat anyag is beépítésre került. A fedélzet vázszerkezetének hőszigetelését kívülről NIDA Hydro lapokkal borították. A beépítés során természetesen a rendszer működéséhez szüksége más elemeket is felhasználták (NIDA Hydro C3 / C5 speciális profilok, Hydromix hézagológipsz, NIDA Hydro C4 csavarok és egyéb tartozékok).

A bárka belső tereiben, a válaszfalak és függesztett álmennyezetek kialakítása során speciális NIDA Twarda (Kemény) gipsz-rost lapokat építették be.

A 2011-ben jelentősen átépített varsói Legia Stadionban a Siniat NIDA Hydro rendszerét a három nézőtér alsó részének burkolására során használták, míg a sopoti Sheraton Hotel e speciális rendszer a külső mennyezetek burkolata lett.


Létrehozás időpontja: 2017-01-04 12:08:11
Utolsó módosítás időpontja: 2017-01-04 12:11:01
Cimkék: Siniat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 13732
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43864