KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Acélcsarnok bármilyen ágazati igényhez

Tervezői- és tűzvédelmi támogatás és a kivitelezés teljes folyamatát végig kísérő együttműködés nem csak a megrendelők, de Frisomat csarnokkal dolgozó építészek elégedettségét is szolgálja. Az OTSZ új szabályai miatt pedig a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználásának lehetőségei tovább szélesedtek.

A gabonatárolótól a feldolgozóüzemig vagy a legkomolyabb előírásoknak megfelelő kamion-szervizként működő csarnokig és hűtőházig a gazdaság különböző ágazatainak bármilyen előírásához és akár tűzállósági igényeihez is igazodnak a Frisomat modern könnyűszerkezetes acélcsarnokai.

Ha ideiglenes, akár végleges tárolóra van szükség, az egyik leggazdaságosabb megoldás a Frisomat íves, donga szerkezetű épülete. De ha az elvárásoknak inkább a klasszikus megjelenésű, kisebb vagy meredekebb lejtésű tetővel rendelkező csarnok felel meg, a gyártói tapasztalat és a megoldások tárháza itt is széles. A Frisomat szakemberei akár a szélsőséges időjárási viszonyokhoz igazodva, Afrikától az északi tájakig építenek 40 éve világszerte a legváltozatosabb felhasználási igényekre gazdaságos és tartós acélcsarnokokat. Az elmúlt 25 évben pedig Magyarországon a jércenevelő épülettől a lovardáig, a terménytárlótól a hűtőházig épületek már csarnokok.

„A Frisomat, mint Európa egyik ismert acélszerkezet gyártó és kivitelező cége, feltétlen céljául tűzte ki azt, hogy lehetősége szerint visszaszorítsa az áron alul, silány anyagokból és rossz minőségben készülő szerkezeteket és burkolatokat.” – mondta Raport László, a cég ügyvezető igazgatója. Tartós, minőségi alapanyaga, rugalmassága és gazdaságos, gyors kivitelezése miatt a Frisomat csarnokok egyre népszerűbbek és az új OTSZ előírások pedig felhasználásuk körét is szélesítette.

Költséghatékony acélcsarnok az új OTSZ szerint

A 2015. márciusától hatályos OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szabályai között a tűz kockázatok tekintetében a szakemberek új kifejezésekkel találkoznak. A csarnokok esetén ez új alapokra helyezi a tűzvédelem kérdését. A megszűnő A, B, C, D, E tűzvédelmi osztályok helyére lépő kockázati osztályba sorolás, a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználási körét jótékonyan tágítja. Ez azt is jelenti, hogy az egyébként bármilyen ágazati igényre rugalmasan alkalmazható csarnokok még költséghatékonyabb csarnokmegoldást eredményezhetnek.

Az új szabályozás az épületek a NAK, AK, KK, azaz un. Nagyon Alacsony Kockázatú, Alacsony Kockázatú, Közepes Kockázatú kategóriákba sorolja. Így pl. az 1000 m2-nél kisebb alapterületű csarnokok esetén, NAK és AK kockázati besorolás mellett, az acélszerkezettel szemben nincs semmilyen tűzállósági határérték előírás. Ebben az esetben a Frisomat acélszerkezeteit sem kell túlméretezni a kívánt tűzállóság elérése érdekében.

A Frisomat standard csarnokok az adott felhasználásra tervezett egyes szerkezeti elemei előre legyártva várják, hogy csomagolás és szállítás után, a kivitelezés helyszínére érkezve, néhány nap alatt alakot öltsenek. Az elemek súlya töredéke a hagyományos építőanyagokénak, így a szállítási költségek jóval kedvezőbbek. A helyszíni összeszerelést a Frisomat saját, jól felkészült szerelői végzik, ami a gyors és pontos kivitelezés garanciája is egyben. Meghatározó előny a Frisomat acélcsarnokok hosszú élettartama és az akár egyedi igényekhez való alkalmazkodásában rejlő rugalmassága is.

A Frisomat csarnokok e sokoldalúságának szemléltetésére nézzünk a közelmúltban elkészült két épületet példaként.

Acélcsarnok tároló-kapacitás bővítésére gyorsan és gazdaságosan

Magas minőségi követelményeket elégít ki, de egyszerűbb célt szolgál egy kisbéri építőanyag kereskedés raktárépülete. A tűzállósággal szemben támasztott követelmények a méreteiben is impozáns csarnok acélszerkezete esetén is lehetővé tették a vékonyfalú rácsos tartó alkalmazását. A komplett acélszerkezetek gyártása összesen 4 hetet vett igénybe. A 25 méter széles, 61 méter hosszú, és 5 méter magas, teljes egészében tűzi horganyzott szerkezeti elemekből álló acélszerkezet felépítése, a különleges szerelési technikának köszönhetően mindössze 8 napig tartott. A helyszínen minden csavarozással került a helyére, így hegesztésre sem volt szükség.

Komplex elvárások a szerelőüzemnél

A komáromi kamionszerviz tulajdonosainak elvárása szerint a csarnoképületnek minden funkciójában kényelmesnek kellett lennie, emellett kimondottan a minőségi építőanyagok használatát preferálták.

A választás a Frisomat egy 25 m széles, 40 m hosszú és 6,5 m ereszmagasságú acélszerkezetes csarnokára esett. A hidegen hengerelt, tűzi horganyzott, homogén tartószerkezet méretezése annak figyelembe vételével készült, hogy elbírja egy 5 tonnás futódaru plusz terhelését is.

Ennél a funkciónál a teherhordó acélszerkezetre előírt tűzállósági határérték 30 perc, viszont az acél önmagában nem rendelkezik ezzel a tűzállósággal, ezért ez az érték csak további védelemmel érhető el. A betervezésre kerülő tűzálló bevonat azonban kizárta a vékonyfalú, rácsos szerkezet alkalmazását, mivel a tűzálló bevonat minimum 4 mm vagy annál vastagabb acélszerkezetre vihető fel. A csarnoképület így 25 m fesztávolságú, a Frisomat által gyártott Sigma400 profilokból álló, tetőgerinc alatt alátámasztott keretállásokkal készült, hiszen a Frisomat minden esetben, teljes egészében tűzi horganyzott acélszerkezeteket gyárt.

www.frisomat.hu


Létrehozás időpontja: 2015-10-05 16:44:32
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-14 14:00:47
Cimkék: Frisomat; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12115
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43060