KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az „Álmok városa” új épülete a Zaha Hadid irodától

A formabontó megjelenés szinte kötelező

Zaha Hadid tervei alapján épül az a tájfun biztos, 40 emeletes szálloda, amely a makaói „Álmok városa” projekt ötödik szórakoztató központja lesz. A város számos, harsány kaszinója között ez az épület formabontó térgeometriájával tűnik ki, amelyhez a Meva zsalurendszereit használták.

Egy közel sem szokványos homlokzati látványképpel fog kitűnni az ázsiai Makaó városában az  „Álmok városának” elnevezett projekt részeként épülő, ötödik szórakoztató központú hotelépület. Makaó a Kínai Népköztársaság tartományszintű közigazgatási egysége, mely mindösszesen egy átlagos budapesti kerület méretével megegyező területen fekszik, összesen három félszigeten. A kis alapterület ellenére lakossága Budapest népességének közel harmadát teszi ki, ezért gyakran emlegetik Monaco után a Föld második legsűrűbben lakott területeként, ahol természeti kincsek és nyersanyag hiányában főként a turizmusból és a szórakoztató iparból élnek. Kaszinóival, karaoke bárjaival, pezsgő éjszakai életével Makaó városa az évek során méltán vívta ki a „Kelet Monte Carlo”-ja címet. Az idegenforgalom fejlesztése érdekében hozták létre az „Álmok városa” projektet, melynek keretében Makaó egyik városrészében, egy, szinte külön életet élő szórakoztató negyed épül hotelekkel, bárokkal, klubokkal, üzletekkel. Az „Álmok városában” épülő felhőkarcolók formavilága lélegzetelállító geometriákkal magasodnak az ég felé, és képviselik a luxus világát.  A feladat, miszerint Makaó számos hotelépületei mellé egy újabb hasonló funkciójú építményt tervezni úgy, hogy az mégis kitűnjön az egyébként is harsány kaszinó épületek közül, Zaha Hadid londoni Építészirodájának nem okozott kihívást. A neves építészhölgytől megszokott nem mindennapi látásmód egy most is formabontó homlokzatképben ölt testet.

Különleges formavilág, egyedi megrendelői elvárásokkal

Az egészen különleges vizuális élményt biztosító épület kivitelezése a MEVA zsalurendszereivel már megkezdődött és várhatóan 2017-ben adják át. A cég számos nagy beruházás során bizonyította már, hogy képes a zsaluzattal szemben támasztott gyors, pontos, megbízható, biztonságos, minőségi megrendelői elvárásnak megfelelni, legyen az igény mindezen felül akár a tájfun biztos megoldás vagy az építkezés környezetében való nyugalom megőrzése. Ezért választotta a makaói kivitelező cég az egyedi térgeometriai formák és a teljesen sima, egybefüggő, nagyméretű látványbeton felületektől a legkülönbözőbb mintával ellátott látszóbeton megvalósításában innovatívnak számító MEVA zsalurendszereit.

A 150 000 m2 alapterületűre tervezett szállodaépület alapja két téglalap formájú toronyból áll, melyet több ponton egy-egy híd köt össze. A szokatlan térgeometria mellett a kiemelkedő megjelenésről egy hálószerű vázborítás gondoskodik a homlokzaton. A külső, kristályszerű megjelenés visszaköszön a beltéri kialakításban is. Az innovatív építészeti megoldásoknak köszönhetően az épületbe lépve, mintha egy futurisztikus kristály belsejébe érkeznénk, ahol látványlifttel juthatunk el a konferencia termekbe, játékszobákba, éttermekbe, a wellness részlegbe és a 780 lakosztályhoz. A beltérben domináló látványbeton felületek, a falak és a tornyok magjai a MEVA zsalurendszereivel készülnek.

Hogyan valósul meg a lenyűgöző megjelenés?

A daruzást nem igénylő MEVA MAC rendszerével 2014-ben készítették el a tornyok magjait. A teljesen automatikus és zárt MAC rendszer segítségével gyorsan és biztonságosan történhet a kivitelezés, miközben a munkaütemterve is pontosan tartható. A kifejezetten magas épületek hidraulikus kúsztatásához készült MAC rendszer a kiválasztott falzsaluval együtt kúszik a körkörösen zárt burkolatban, törekedve mindeközben a lehető legnagyobb biztonságra, főként a széllel szemben. Mindamellett, hogy a toronyépületek földrajzi adottságai miatt elsődleges követelmény volt, hogy a zsaluzási egységek biztonságosan ellenálljanak az akár 250 km/h sebességgel érkező tájfunnak is, fontos szempont volt, hogy a beruházás ne zavarja a szomszédságában lévő hotelek működését. Ezért a munkaterületet emelt fallal körbekerítve alkalmazták a MEVA MGC rendszert. A síneken vezetett MGC kúszórendszer teljesen zárt burkolattal ideális a nagy magasságokban végzett, szélvédett és biztonságos zsaluzáshoz. Az összeszerelés a földfelszínen történik biztonságos körülmények között. A szerkezet az építési és kúsztatási folyamat során sínekkel van minden pillanatban az épülethez rögzítve. Az egész az állványon levő falzsaluval együtt egy rendszert alkot, egy egységben mozgatható, ahogy a makaói két torony esetében is megfigyelhető.

Modern épülethez modern zsaluzási eljárások

A két torony egyedi beltéri térgeometriája és látványbeton felületei a 100 kN/m² teherbírású MEVA Mammut 350 zsalurendszerével és egyedi műanyag zsaluhéjával készül. A MEVA egyedülálló műanyag zsaluhéjat funkcióvesztés nélkül számtalanszor újra lehet használni és a betonozást követően könnyen kizsaluzható. Ez a zsalutechnika így nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kímélő megoldást kínál. A zsalutáblák használata nyom nélküli táblaillesztéssel kezeskedik a látványbeton minőségéről, akár rövid határidős munka vagy magas falak esetén egyaránt. A műanyag héjak jobban szegelhetőek, mint a fa héjak, fúrhatóak, hajlíthatóak és fűrészelhetőek. Ezzel a zsaluval a beton valóban formaadó anyag, térformáló konstrukció lehet. A széles körben elterjedt, rétegelt falemezekkel ellentétben a MEVA műanyag zsaluhéjával készült látványbeton minősége, a zsalu több felhasználása után sem romlik, mert a zsalu nem kopik, nem deformálódik. Mindemellett akár reprezentáló, díszítő vagy segítő célú ábrákat is megjeleníthetünk a MEVA műanyag, gravírozható zsaluhéjával a látványbeton felületen.  Ezzel az egyedülálló zsaluhéjjal a legfinomabb vonalvezetés is láttatható. A MEVA műanyag zsaluhéjával a látványbeton felület a legnagyobb mértékben teret enged az építész fantáziájának, így az nemcsak formájában válhat a legegyedibb építészeti koncepciók különleges részévé.

www.meva.hu


Létrehozás időpontja: 2016-01-06 17:22:22
Utolsó módosítás időpontja: 2016-01-06 17:22:22
Cimkék: Meva, Zaha Hadid; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11913
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43237