KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BESZÁMOLÓ - ACE első közgyűlés, Tallinn 2015. április 17-18.

Indrek Nakk, korábbi ACE elnökségi tag kezdeményezésére, az Észt Építészek Egyesülete /EAL/ adott otthont az ACE 2015/I. első közgyűlésének. Idén a Triesztben alapított Európai Építészek Tanácsa 25 éves lesz, ezért az észt szervezők figyeltek arra, hogy jó szervezéssel és izgalmas programmal külön rangot adjanak az eseménynek. A közgyűlésnek az Észt Építészeti Múzeum adott otthont. Az épület eredeti funkciója só-tároló volt. A korában egyterű mészkő épületet egy 1995-ös felújítás során betervezett födémmel megosztották, földszintje kiállító tér lett, míg az emeleti szint alkalmas mind kiállításra, mind pedig konferenciák megrendezésére is.

A közgyűlés Lucianó Lazzari elnöki felszólalásával kezdődött el. Elfogadtuk az előző 2014 novemberében tartott közgyűlés döntéseit, majd Ian Pritchard főtitkár beszámolt a közelmúltban elvégzett munkáról.
Elsődleges cél, hogy az Európai Bizottság azon igazgatóságaival, ahol az építészeket is érintő irányelveket dolgozzák ki, megtartsák, sőt erősítsék a már kialakult kapcsolatot, egyeztetési lehetőséget.

A következő Igazgatóságokkal van konzultációs kapcsolatban az ACE:
- Belső piac, ipar, vállalkozás, kis és közepes vállalkozások /SMEs/  Igazgatósága
  /Elzbieta Bienkowska biztos asszony/.
- Kereskedelmi Igazgatóság / Cecilia Malström biztos asszony/
- Környezetvédelmi Igazgatóság /Karmenn Vella biztos asszony /

Jelenleg a bizottságok által indított modernizáció a szakmai minősítési, és a közbeszerzési irányelveket érinti. Mind a két eljárás a nemzeti harmonizáció szakaszában van.
Ezzel párhuzamosan megindult a belső piaci irányelv / SIM/ felülvizsgálata is, különösen a 15. és 23. cikkely, ami a díjakról, vállalati szerkezetekről és a biztosításról szól.
Az ACE stratégiája az irányelvekkel kapcsolatban változatlan: a munkacsoportok elemzik a várható változásokat, a lehetséges előnyöket és veszélyeket. A munkacsoportok a tagországok számára kidolgozzák a tematikák szerinti segédleteket, ami alapján a tagszervezetek a saját parlamentjüknél befolyásolhatják a harmonizációt. Az ACE elnökségében lévő témafelelősök pedig közvetlen kapcsolatot ápolnak a fent említett három Igazgatósággal.

Az ACE három tematikai területre koncentrálta a munkacsoportokat.

Az első terület mind az, ami a szakmában való belépéshez köthető. Úgymint az építészet oktatása, a szakmai gyakorlat az egyetemi évek alatt és a diploma megszerzése után, és a regisztráció a szakmai szervezeteknél. Témafelelős: Wolfgang Haack. A munkacsoport célja, hogy a szakmánk se alul, se túl, hanem jól legyen szabályozva. Európában a szakma szabályozottságában jelentős különbségek vannak.

A második terület maga a szakmagyakorlás. Koordinátor: Indrek Nakk.
Ide tartoznak a közbeszerzések és az építészeti pályázatok. Az építészeti szolgáltatások körének pontosítása, a tervezési díjak és a felelősségbiztosítás. Az EU belső piaci irányelve nem támogatta a díjtáblázatokat, mégis a vitákban az derül ki, hogy szükség van az állami beruházásoknál előre kalkulálható tervezési költségelemre, sőt még a magánberuházásokat is segítik azok a számítások, ami alapján a tervezés díja, mint minőségi szolgáltatás tulajdonképpen kalkulálható.

Az ACE célja az, hogy az ajánlott tervezési díjtáblázatokat visszasegítse a gyakorlatba, annak ellenére, hogy a Gazdasági Versenyhivatalok Európa szerte ellene vannak.  Mint közismert Németországban 2013-ban elfogadták a megújított díjtáblázatot. Hasonlóan fontos az építészek számára a felelősségbiztosítás kérdése, ezért az ACE ezen a területen is adatgyűjtésbe kezdett.

Az ACE kísérleti jelleggel létrehozott egy felületet, ahová a tagszervezetek regisztrálhatják a szakmai továbbképzési programjaikat. A regisztráció feltétele a megfogalmazott kritériumok betartása. Eddig 3 ország töltötte fel a továbbképzési rendszerét (Anglia, Olaszország és Spanyolország).
http://www.ace-cae.eu/access-to-the-profession/continuing-professional-development/

A harmadik terület a „Felelős építészet” elnevezést kapta. Koordinátor: Sara van Rompaey.  Ezek a munkacsoportok foglalkoznak a környezettudatos – fenntartható építészet kérdéseivel, városépítészettel, kutatási és innovációs területekkel. A kutatás és innováció munkacsoport koordinálja az ACE részvételét a különféle EU finanszírozású projektekben is a többek közt az iNSPiRe, A2PBEER, Prof-Trac.

A tallinni ACE közgyűlés péntek délután a 25 éves évforduló alkalmából nemzetközi konferenciává alakult, neves meghívott vendégekkel és előadókkal.
Esa Mohamed az UIA elnöke bemutatta a Malajziában kidolgozott minősítési rendszert a „Zöld Építészetre”.
Elizabeth Chu Richter az AIA elnöke arról tartott előadást, hogy az amerikai szervezet milyen marketing eszközöket használ a szakma ismertségének és népszerűségének növelésére.
Jane Duncan a RIBA elnöke statisztikai adatokkal igazolta javaslatát, hogy az európai építészeknek nyitniuk kell az Európán kívüli piacokra, mivel a következő 10 évben a kivitelezési volumen növekedésének 90 %-a Európán kívül lesz. Ezt a fejlődő országok lakosságának és a városok területileg aránytalan népességnövekedése is igazolja. Az elnök asszony ezért javasolta, hogy mind etikai kötelességből vagy akár mint üzleti lehetőségként is az európai építészek vegyék fel a kapcsolatot a fejlődő világ beruházóival, humanitárius szervezeteivel.

Az észt Építészeti Múzeum igazgatója Triin Ojari hazája építészetéről tartott előadást. Észtország története során csak rövid időszakra volt önálló. A szovjet megszállás nyomai  - a sok új épület ellenére – érezhetőek a fővárosban. Különösen erős városépítészeti nyomot hagyott a tengerparton a megszálló hatalom. A tengerpartot erősen ellenőrizendő határsávként kezelte, így az izgalmas Tengerészeti Múzeumon kívül más beruházás, felújítás itt nem történt. Ennek a területnek a fejlesztése csak most kezdődik. A város központi területén viszont sok friss, modern épület épült az elmúlt 20 évben. Sok beruházást építészeti pályázat előzött meg. A legnagyobb szabású pályázat a modern Művészeti Múzeum (KUMU) volt, az első három díjat finn építészek nyerték meg, melyből a győztes pályázatot, Pekka Vapaavouri tervét építették meg.

A fiatal észt építészek aktívak az építészet népszerűsítésében a társadalmi eseményekben (hasonlóan a magyar KÉK-hez). Idén ősszel harmadik alkalommal rendezik meg a Tallinni Építészeti Biennálét (TAB).
www.tab.ee

Természetesen Tallinn igazi varázsát a szépen felújított óvárosa nyújtja a műemlék épületeivel. 100-150 évvel ezelőtt egész lakónegyedek épültek fából, melyből a megmaradtak sajátos hangulatot adnak a városrésznek.

Bordás András

 


Létrehozás időpontja: 2015-05-07 18:06:27
Utolsó módosítás időpontja: 2015-05-07 18:06:27
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 14453
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42791