KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BESZÁMOLÓ a MÉK Külügyi Kapcsolatok ’ACE’ koordinátorok találkozójáról és Pénzügyi Bizottsági ülésről

Brüsszel - 2015. 09. 24-25.

Az Európai Építészek Tanácsa közgyűlése előtt egyeztetésre és információ cserére összehívja a tagországok koordinátorait. A találkozó napirendje felöleli az ACE teljes tevékenységkörét az elnöki és főtitkári beszámoló után, témáról témára végigtárgyaltuk az aktuális kérdéseket. A nemzeti kamaráknál nagyobb hangsúlyt kap az ACE megbeszéléseken szakmagyakorlás területén belül a határon átnyúló szolgáltatások kérdése.

Látszólag a magyar építészek számára kevésbé fontos szakmagyakorlás követelményeinek harmonizálása az EU teljes területén, de van egy pár ország ahol a szomszédos országokban már számottevő tevékenységet "exportálnak" az építészek. Mivel a 2008-as recesszió óta az európai építési piac csak lassan éled fel az ACE az építészeti szolgáltatások nemzetközi lehetőségét más régiók felé egyezményekkel próbálja segíteni, megnyitni.

Jelenleg a kanadai építészeket tömörítő szervezettel (CALA) folynak tárgyalások a tervező építészek kölcsönös elismeréséről. Az európai határok átjárhatósága az építészeti oktatása területén már hazánkban is érezhető - sok diák megy Erasmussal, vagy más rendszerben külföldre, sőt a diploma utáni úgynevezett kötelező gyakorlati éveket is külföldi irodákban töltik. Ennek a szabályozásában az ACE folyamatos konzultatív partnere az EU-s intézményeknek.

Az építészek szakmai felelősségbiztosítása is színes képet mutat, már csak azért is, mert a tervező felelősségét meghatározó törvényi környezet is eltér régiónként. A biztosítás területén a jogbiztonságban és a transzparenciában még mindig jelentős eltérés van a nyugati és az északi országok javára. Az ACE dolgozik egy úgynevezett "biztosítási tanácsadó" összeállításán.

A szakmai érdekvédő szervezetek folyamatos feladata, hogy jelezze a döntéshozók felé, hogy a gazdasági élénkítőnek hitt dereguláció nem mindig csodaszer, és esetleg a megrendelőnek a szabályozás nélküli szolgáltatás nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz a gazdaságnak.

Erre példa a francia építészeti pályázatok sorsa az elmúlt másfél évben. A francia pénzügyminiszter deregulációs célból meg akarta szüntetni a kötelező építészeti pályázatok rendszerét az európai irányelvekre hivatkozva. Azonban a szakma jól tudott érvelni a pályázatok értékteremtő ereje mellett, és maguk mellé tudtak állítani több befolyásos civil szervezetet, az államfőt, sőt még a francia sztárépítészek is egyöntetűen kiálltak a pályázati rendszer megtartása mellett.

Ez a szakmai szervezetek számára egy fontos eredmény, és tapasztalt szerzés azon a politikai hadszíntéren, ahol gyakran a miniszterek az EU-s irányelvekre hivatkozva intézkedik, de a nemzet kulturális hagyománya és a jogi környezet egy másfajta gyakorlatot igazol, nincs olyan központi kényszer, hogy minden területen feltétlen reformálni kelljen.

Az ACE kérte az EU illetékes bizottságát, hogy az új közbeszerzési irányelvben csökkentsék a pályázati alkalmassághoz köthető építész cégek minimális éves forgalmat. Sajnos nem lehetünk elégedettek, mert a követelmény még mindig túl magas. Az ACE által végeztetett statisztikai felmérés szerint az Európai Unióban az építész cégek 95%-a mikro vállalkozás, azaz egy, kettő esetleg három fős. Így a 400 000 eurós követelményt nem tudják teljesíteni.

A Pénzügyi bizottság jóváhagyásra előkészítette a közgyűlés számára a 2016-os költségvetést

Az ACE tagszervezetek tagdíját GDP arányosan osztják szét, tagdíjunk 2008 óta lényegében nem emelkedett, viszont 2016-ban 5 % - al magasabb lesz.

Az év végén az egyik legtöbb figyelmet magára vonó esemény a párizsi klímacsúcs lesz, amin a fenntartható és környezettudatos építészet keretében az ACE aktívan részt vesz. A "COP21" azaz ENSZ 21. klímakonferenciáján, ahol a nemzetközi kerekasztal beszélgetésre a Francia Építész Kamara (CNOA) az ACE és az UIA társzervezésében kerül sor. Az építészek által szervezett megbeszélésnek rangos résztvevői lesznek, többek közt Jan Olbrycht EP képviselő (az URBAN Intergroup elnöke), Sylvia Pinel francia lakásügyi miniszter, továbbá Francis Kere és Wang Shu építészek. A helyszín a Cité de l'Architecture et du Patrimoine, az időpont 2015 november 30-a délután.

2015. szeptember 30.
Bordás András


Létrehozás időpontja: 2015-10-01 16:01:52
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-01 16:05:56
Cimkék: Bordás András, ACE; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 14215
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43056