KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ÉVOSZ - Összefoglaló a koronavírus járvány építőiparra gyakorolt hatásáról

Folyamatosan figyeljük a Koronavírus ágazati hatását, helyzetet értékelünk, összegezzük a vállalkozások várakozásait és mind ezt folyamatosan aktualizáljuk.

A helyzet napról-napra változik. Jelenlegi (2020.03.18.) helyzetértékelésünk,  várakozásaink, javaslatunk a következő.

Ez idáig jelentős nehézséget az építőipar számára a járvány helyzet nem okozott. Január és február hónapban az építőipar országos és fővárosi teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult. Budapesten és agglomerációs övezetében koncentrálódik a végzett munka mintegy 35%-a, ezért ennek a térségnek a figyelése, elemzése különösen fontos.

Az építőanyagok, szerelvények közül az olasz relációból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniter árúk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.

Nyugat európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik.

Nehézségek mutatkoznak az új projektek előkészítésénél. Előkészítések egyes tervezési-egyeztetési részei leálltak. Egyenlőre az otthoni mérnöki munkavégzés és ajánlatkérői/megrendelői home office kapcsolatok akadoznak. A mérnöki otthoni munkavégzés a korábbiakhoz képest, teljesítmény visszaesést mutat. Jó hír a sokk rossz mellett, hogy a kialakult helyzet számos helyen (tervezés, termelés irányítás, logisztika) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését.

A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés. Ágazati szinten előtérbe került a felelősségteljes munkaegészségügy.

A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban, a fizikai állomány kisebb csoportokban való foglalkoztatására.

Az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes. A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportok, ami gyors vírusterjedést okozhatnak. Ebben a szakmában nem működik a HOME OFFICE a termelésben és az építőanyag kereskedés java része  nincs felkészülve az online kereskedésre. A kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző. A munkába járás korlátozásának, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszám kiesés a következménye az építésgazdaság területén. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására  számítanak.

Mind ez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni. Az ágazatban, összességében a vállalkozások  önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják  a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak, összességében még rövidebb.  A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.

 Az építőiparban 1- 2 hónap teljesítés csökkenést, termelés kiesést éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek.

Jelenleg érzékelhető az új szerződés kötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.

A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell hogy viseljék. Persze tudni kell, hogy a megrendelések 60%-kát 2020. évben az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződés módosításokra lesz szükség!

Az építőiparban összességében a munkaadók és munkavállalók is dolgozni szeretnének, ezért rendkívüli jelentősége van  a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedésnek. A munkába járás országon belüli esetleges területi korlátozása számos helyen ellehetetlenítené az építőipart. Különösen igaz ez, Budapest és agglomerációs övezetében , hiszen ebben a régióban jelentős vidéki építőipari kapacitás dolgozik, napi – heti ingázással biztosítva a szükséges munkaerőt.

Jogi iránymutatást várnak a vállalkozások, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát.

Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, javasoljuk ennek járulékos közterheit elengedni.

Jelenleg, felelősségteljesen ennyit tudunk közölni.

 

Budapest 2020.03.18.

Koji László, ÉVOSZ elnök


Létrehozás időpontja: 2020-03-20 13:43:58
Utolsó módosítás időpontja: 2020-03-20 13:45:28
Cimkék: évosz, építőanyag, koronavírus; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 9315
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45933