KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Egyenes vonalak nyertes tetőkön 'Sík cserép nagyban és kicsiben'

Mára szinte minden tervezői elképzeléshez találunk a kerámia tetőcserepek választékában megfelelőt: hagyományos épületeken a klasszikus hódfarkú cserepek legkülönbözőbb változatai, míg egy modern vonalvezetésű épületen az egyesen vágású, sima felületű modellek jelennek meg. Mi sem példázza jobban, hogy az építészek is előszeretettel használják a kerámia cserepek különböző változatait, mint hogy a CREATON 2015. évi építész pályázatán több Domino, és a hornyolt cserepek családjába tartozó Róna tetőcseréppel fedett pályamű is a zsűri asztalára került.

Egy budapesti villaépület felújítása és kortárs eszközökkel történt kiegészítése során, Ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós alkotta tervezőpáros az épület eredeti értékeinek megőrzésével párhuzamosan használta a DOMINO sajtolt tetőcserép NUANCE palaszürke engóbozott változatát. A hely és az épület okán, ezzel a munkájukkal a pályázat 3. helyezését elnyert tervezők az eredeti formavilág megtartása mellett annak mai anyagokkal történő, a ma építészeti nyelvén való kiegészítésén dolgoztak. Ehhez választották a kortárs épület-felújítások egyik legkedveltebb modelljét, a sík felületű, egyenes vágású DOMINO cserepet.
A CREATON DOMINO sajtolt tetőcserepe az egyik legkedveltebb sík tetőt eredményező anyag, amely formájával egyesek szerint a modern szálcement palák hangulatát, mások szerint a fazsindely kiselemességét idézi.

Érdekesség, hogy a pályázat második helyezettje egy olyan épület-rehabilitáció lett, amelynél a tervezők a nagy méretű DOMINO magyar, hornyolt cserepek családjába tartozó terméket-, a Rónát használták. Ahogy a DOMINO, úgy formaiságát tekintve a tervezők körében a Róna cserép is a szürke és a fekete árnyalatiban a legkedveltebb. Ugyanakkor számos szép példát láttunk már ezek natúrvörös színben történő felhasználásra is, akár csak a CREATON építész pályázatának néhány éves történetében is.

Egyenes vonalak nyertes homlokzaton!
2014-ben például Karlovecz Zoltán építész, a pécsi műemléki környezetben alkalmazta különleges módon a nagy méretű DOMINO terméket, hiszen a foghíjra épített 5 lakásos társasházon homlokzatra átforduló tetőcserép jelenik meg. A tervezés során egyértelmű volt, hogy hálóban rakható tetőcserépre van szükség, hogy ne alakuljon ki téglakötés minta a homlokzaton. A cserepek közül domináns mintázatú nem jöhetett szóba, így esett a választás a síkfelületű DOMINO cserépre, annak is a natúrvörös színű változatára, amely az évek múltával érettebb és marandóan szép, sőt akár egyre szebb felületet eredményez.

 

A régi és az új ötvözése kerámiával
Az aktuális pályázat másik nyertes épületén is a Róna natúrvörös változatát találjuk. Az 1860-as években épült lakóház, amelynek átalakítására Kalmár László és Zsuffa Zsolt kapták a megbízást, Budapest Világörökségi védettségű területén fekszik. A ház maga nem volt védett, a tervezők mégis úgy döntöttek, hogy mivel az épület a Víziváros egy korábbi beépítési módjának megmaradt emléke, az épület egy részét megőrzik. Az átalakítással és hozzáépítéssel 3 szintes társasház jött létre, amelynek földszintjén és tetőterében egy-egy nagy alapterületű, középső szintjén pedig két kisebb lakás kapott helyet. A műemléki környezetbe épült társasház mutatja, hogy a régi és az új egymáshoz illesztése során mennyire helyén való akár a modern formavilágú natúrvörös, RÓNA hornyolt egyenes vágású kerámia tetőcserép alkalmazása is.
www.akcio.creaton.hu
www.creaton.hu


Létrehozás időpontja: 2016-11-08 10:29:32
Utolsó módosítás időpontja: 2016-11-08 10:37:58
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13847
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43788