KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Tiba János (1970-2016)

“Hiszem, hogy épületeinket a design és az innováció által teljesítjük ki:

a környezetükből fakadó inspiráción új nyelvet kreálunk,

hozzáadott értékként új kontextust teremtünk a használók számára.

A mai építészet gazdaságosságon, használati és fenntarthatósági értékeken

 alapuló megváltozott kihívásainak való megfelelés

természetes része a mindennapi munkánknak.”

Tiba János

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tiba János, a Tiba Építész Stúdió alapítója és vezetője életének 46. évében, 2016. augusztus 12-én elhunyt.

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Fiatal, tehetséges szakemberként neves nemzetközi irodákban szerezhetett gyakorlatot. Magyarország mellett több európai országban is dolgozott Erick van Egeraatnak. Az ismert holland építész budapesti képviseletét 1999 és 2005 között ő vezette. 2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót, ami azóta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó irodája lett. Halálával egy kivételesen kreatív, ugyanakkor az építészetre alkalmazott tudományként tekintő egyedülálló mérnökkel, művésszel lettünk szegényebbek.  A formai szempontok mellett munkája során jelentős értékként tekintett a fenntartható technológiákra. Az általa tervezett épületek energiahatékonyságát, a megújuló erőforrások felhasználását nemzetközi tanusítványok is bizonyítják. 

Több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik személyesen az ő nevéhez, illetve a Tiba Építész Stúdióhoz itthon és külföldön egyaránt. A teljesség igénye nélkül ilyen a számtalan díjat nyert Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, a paphos-i (Ciprus) új városrész és mesterséges sziget beépítési és lakóépületek tervei, és a Váci Greens tömbjei. Mindezek mellett éppen a napokban kezdődött meg a Magyar Telekom Nyrt. új székházának építése a Hungária körúton.  Korábbi munkái közül az Egeraat iroda által jegyzett ING székház a Dózsa György úton, a prágai Villa Bianca lakóegyüttes tervezése.Számos hazai és nemzetközi ingatlan fejlesztővel dolgozott együtt.

Az elmúlt években János szakmailag elismert, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező kollégákkal dolgozott, illetve fiatal tehetségeket keresett és tanított, akik mára az ő szellemisége szerint alkotó építészek. Személyes vallomása szerint az általa vezetett iroda dinamikus fejlődése és a kollégáival megvalósuló szellemi konglomerátum inspirálta igazán. Nagy erőt adott neki emellett, hogy nagy nehézségek után is képes volt felállni, újrakezdeni. Mindez a garancia arra, hogy a Stúdió - kérésének megfelelően - az eddigi értékek mentén és színvonalon működik tovább. János halála óriási veszteség mindenkinek, ugyanakkor ebben a nehéz időszakban éppen az ő elhivatottsága és személyes kérése ad hatalmas erőt ahhoz, hogy a Tiba Építész Stúdió napi működését és szellemi örökségének megőrzését valamennyi kollégája együtt biztosítsa. János mellett a Stúdióban a szakmai stáb, otthon pedig társa, Ladányi Viktória és gyermekeik, Mici, Simon és Dávid álltak.

Búcsúztatásáról a Tiba Építész Stúdió és a hozzátartozók a későbbiekben intézkednek.


Létrehozás időpontja: 2016-08-17 11:23:11
Utolsó módosítás időpontja: 2016-08-17 11:28:42
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13552
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43632