KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Equitone lapok szokatlan felületen

Olyan épületeknél, mint egy iskola, ahol nem csak a bekerülés gazdaságossága, de egyre inkább a beépített anyagokkal készülő szerkezet tartóssága, csekély karbantartási költsége is kiemelt fontosságú, ott a szerelt burkolatok egyre több helyen teljes homlokzati felületeken is megjelennek. A soproni Szent Orsolya Iskola a város legnagyobb közoktatási intézménye, ahol a felújításkor nem véletlenül döntöttek az Equitone Natura szálcement homlokzatburkolat mellett.

A Szent Orsolya Iskola 1747 óta áll a katolikus oktatás-nevelés szolgálatában. Közel 10000 nm2-es beépített alapterületével Sopron legnagyobb közoktatási intézménye. Az épületegyüttes mai formája a 18-19. században alakult ki, legrégebbi épületszárnya az Orsolya téren helyezkedik el. Az évszázadok során voltak idők, amikor az állagmegóvásra sem futotta, de az intézmény rendszerváltás utáni története alatt sem volt lehetőség átfogó rekonstrukcióra. Jelentősebb építészeti beavatkozás 2008-2010-ben történt, amikor az udvari szárny átalakításával, illetve elbontásával elkészült a modern tornaterem. 2015-ben kormányzati támogatással az Orsolya téri épületszárny átalakításának I. üteme kezdődhet meg, amelynek során a tetőtér beépítésére és a belső udvarok lefedésére kerülhet sor. A tetőtér beépítéssel és szintráépítéssel az épület középmagas épületté válik, amellyel szemben támasztott műszaki követelményeket a tervezett kialakításnak ki kell elégítenie. Józsa Dávid, építész és csapata tervei szerint így az újonnan épült emelet és a tető nem mindennapi burkolatot kap.

A választásnál a szakemberek fontosnak tartották, hogy a műszaki elvárások kielégítése mellett az iskola felújítás utáni látványa illeszkedjen az épület hangulatához: a múltat idéző megjelenése mellett elegáns és természetes legyen. Ezért döntöttek az Equitone Natura homlokzati szálcement lapok mellett, amelyek a rostok finom rajzolatának látványával elégítik ki a tervező elvárásait.

A beruházók modern szálcement burkolat melletti döntését a műszaki és esztétikai kérdések mellett a gazdaságosság hosszú távú előnyei is jelentősen befolyásolják. Ez pedig döntően az alapanyagon és gyártástechnológián múló, de azon túlmutató csekély karbantartási költségekből adódik. Ezek az előnyök pedig egy közintézmény vagy iskola esetén nem elhanyagolhatóak.

Equitone lapok a tetőn

A nagyelemes Equitone homlokzatburkolati szálcement lapok rendhagyó ötödik homlokzatként történő használatával kialakult épületrész a város több magasabban fekvő pontjáról is kitűnően látható. A tetőt felületének játékosságát három, egymáshoz igen közel eső, de mégis különböző bordó színű árnyalat adja.

A természetes megjelenésű és anyagában színezett Natura lapok egy további, un. Pro felülettel ellátva válnak alkalmassá a nem megszokott felhasználásra, nagytáblás formában tetőfedési feladatra. A rendszer lényege, hogy a maximum 3100×1250 mm-es táblák egymásra 15-20 cm-t átfedve kerülnek rögzítésre a tetőfelületen. A tető lejtésével párhuzamosan kialakuló fugákon bejutó vizet a hézagban elhelyezett gyári vápaelemek vezetik el. Tetőlejtés függvényében változik az ajánlott rétegrend, alacsony lejtés esetén vízzáró rétegalkalmazás szükséges a tetőlécek alatt, ezekhez az Equitone lapok az EPDM tömítésű csavarokkal rögzülnek.

Homlokzat felújítás hosszú távú előnyökkel

A szálcement homlokzatburkolati lapok időálló, tartós burkolati rendszerek, aminél nem jelentkeznek szerkezeti repedezések, nem öregszik, ellenáll a rovaroknak, madaraknak.

Az Equitone lapokkal készülő homlokzatburkolat hosszú élettartamáról, tartósságáról a szálcement alapanyag és a szigetelést biztosító kőzetgyapot, mint természetes anyagok gondoskodnak. Ezek és a szerkezet minőségét és hőszigetelő tulajdonságait a környezeti hatások, pl. a csapadék különböző formái nem befolyásolják.

A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyagának köszönhetően az Equitone homlokzati rendszerek könnyen alakíthatóak és a gazdasági előnyök mellett különleges esztétikai megjelenést kölcsönöznek az épületnek.

Építésztervezés:
Józsa Dávid, okl. építészmérnök, vezető tervező
ArchiDoc Építésziroda Kft.

Kivitelezés:
EB Hungary Invest Kft.

www. equitone.hu
www.equitone.com


Létrehozás időpontja: 2015-10-29 16:08:43
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-29 16:08:43
Cimkék: Creaton, Equitone; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 14253
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43113