KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Európai Építészek Tanácsa (ACE) 2020-as felmérés részletes eredményei

Az Európai Építészek Tanácsa (ACE) 2020-ban, hetedik alkalommal készített felmérése az európai Építész szakma helyzetének és jelenlegi állapotáról.
 

Itt olvasható:

https://issuu.com/azizmirza/docs/2020__ace_report_en_230221


2021. tavaszán az ACE online kiadvány formájában megjelentette az ACE tagországok, így Magyarország szakmagyakorlóinak adatszolgáltatása alapján készült Sector Study 2020 anyagot, amely nagyon érdekes információkat tartalmaz.
 

Az Ágazattanulmány az Európa Építészek Tanácsa (ACE) megbízásából és az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszírozásával készülő, kétévente készülő felmérés, amely statisztikai, szociológiai és gazdasági adatokat gyűjt és elemzi az európai építészekről, az építészeti piacról és az építészeti piacról építészeti gyakorlatok. A 26 európai ország 25 600 építészének válaszai alapján a Tanulmány 2020-as felmérése új kutatási területekkel gazdagodott, így ez kétségtelenül a legátfogóbb tanulmány az építészszakmáról Európában, és alapvető referenciaeszköz minden érdeklődő számára. az építész szakmában és az épített környezetben.

A Covid-19 válság az a kognitív szűrő, amelyen keresztül elkerülhetetlenül felülvizsgálják az idei felmérést. A társadalmi és gazdasági költségek, a zavarok és a folyamatos bizonytalanság – mindegyik hatással van az idei év eredményeire. A Covid-19 hatással volt az építészek munkamódszerére, hol dolgoznak, és egyáltalán, hogy dolgoznak-e. A járvány jelentős számú magánpraxis alkalmazottjának foglalkoztatását megzavarta. A jövőbe vetett bizalom csökkent, mivel több építész számít a munkateher csökkenésére a következő 12 hónapban. Az építészek azonban jó helyzetben vannak a felépüléshez.

A kutatás azt mutatja, hogy míg 2008 és 2018 között 24%-kal nőtt az építészek száma, azóta ez nem változott. Az építészek 17 milliárd euróval járulnak hozzá Európa gazdaságához. A fenntartható építészet növekvő tendenciaként jelenik meg: az építészek 57%-a „gyakran” tervez alacsony energiafelhasználású épületeket.

Az építészeti piac értéke tovább növekszik, 2018 óta 4%-kal nőtt. Az építészek számára továbbra is a magánlakás a legfontosabb ágazat; 10 építészeti praxisból csaknem 9 végzett lakástervezési munkát az elmúlt évben, és az ágazat az átlagos praxisforgalom 54%-át adja.

Egyre kiegyensúlyozottabb a szakma: a 2010-es 31%-ról 42%-ra nőtt a női építészek aránya. A nemek közötti bérszakadék a 2018-as 25%-ról 2020-ra 21%-ra csökkent. A bérszakadék azonban továbbra is fennáll. A másik oldalon hangsúlyozhatjuk a nemzetközi perspektívát: a tanulmány azt mutatja, hogy több mint minden harmadik építész tanult más országban.

Georg Pendl, az ACE akkori elnöke: "Az  ilyen tanulmányok alapvető kiindulópontot jelentenek egy olyan szervezet számára, amely az építészek érdekeit képviselni kívánja. Először is tudnunk kell, kik vagyunk, majd levonhatjuk a következtetéseinket, hogy tájékozódjunk következő lépéseinket. A korábbi évekhez hasonlóan ismét azt látjuk, hogy a szakma - hatalmas többséggel - mikro- és kisvállalkozásokból áll, de ez nem jelenti azt, hogy az ilyen irodák ne tudnának viszonylag nagy projekteket megtervezni: Ez a tény nem annyira ismert, de valójában a valóság. Ezt hangsúlyoznunk kell, különös tekintettel a közbeszerzési kérdésekre, ahol azzal a tendenciával nézünk szembe, hogy kizárják a kisebb szervezeteket."

A jelentés egyik szerzője, Aziz Mirza azt mondja: „Az idei ágazati tanulmány eredményeit kettévágja a Covid-19 válság. Egyes statisztikák – praxisforgalom, piac mérete, munkaterhelés – azt mutatják, hogy a szakma tovább fejlődött a járvány kitörése előtt. Más statisztikák azt mutatják, hogy az építészeket hogyan kezdi sújtani a jelenlegi válság – például a teljes munkaidős foglalkoztatás csökkenése és a növekvő munkanélküliség. Bár a szakma nem lehet immunis a világjárvány gazdasági hatásai ellen, az Ágazattanulmány azt mutatja, hogy az európai építészek lelkesen alkalmazzák a digitalizációs eszközöket, ami jól felkészült a fellendülésre, ha az jön.”


Létrehozás időpontja: 2021-06-01 16:49:42
Utolsó módosítás időpontja: 2022-04-12 12:27:28
Cimkék: ace, felmérés, 2020, eredmény,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 10081
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46544