KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hegy tetején egyensúlyozó tengeralattjáró

Ismét indul! www.prefapalyazat.hu!

A 3 450 méter magasság, az akár 215 km/h szél, a nem ritkán 40oC-os hőmérsékletkülönbség, valamint a néha a tetőig érő hótömeg – ezek voltak azok az alapkihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.

Ha Magyarországon ilyen magashegyi megoldásra nincs is lehetőség, a Prefa ismét várja az anyagaival tervezett vagy megvalósult projektek tervezőinek jelentkezését!

„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki e különleges és lélegzetelállító, 3 450 méter magasságon található hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreatívitás az Alpokban 2015” címmel, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is komoly kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX12) a Prefa is részt vállalhatott.

Az Écrins Természetvédelmi Területen 1911-ben épített Refuge de L´Aigle am La Meije menedékház felújítása minden közreműködőtől a szó minden értelmében csúcsteljesítményt igényelt. Az extrém körülmények között folyó munkálatok irányítója az Alpokbeli építészet specialistája, a francia Jacques Félix-Faure volt, aki maga is megszállott hegymászó.

„Tengeralattjáró 3 450 méter magasban”

„Ebben a magasságban építkezni minden szempontból csúcsteljesítményt igényel – mind a tervezés, mind a kivitelezés, és természetesen a felhasznált anyagok tekintetében is.” – monda Félix-Faure, a C17 Építészstúdió szakembere. – „A régi épület minden faanyagát, gerendáit felhasználtuk és a szerkezet pedig olyan borítást kapott, amely a széltől és az időjárás extrém hatásaitól megvédi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Az Ecrins hegyvonulat La Meije csúcsa alatt mindössze 500 méterrel, a csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Az épület belsőjét az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten összesen 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, de egyszerű kialakításával és infrastruktúrájával többek között az is cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el környezet szépségéről.

Mindenki „elemében” érezte magát

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására nem ez a projekt volt az első példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség ilyen mértékű ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem.” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.

„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél.” – élt az építész egy hegymászó hasonlattal a biztonságra utalva. - „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa tapasztalata és az ilyen projektekben gyakorlott kivitelező szakemberek teljesítménye, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

A kivitelezést a völgyben 20 fős csapat segítette: ők 650 kg súlyú csomagokat készítettek össze, amelyeket a helikopter juttatott az építkezés helyszínére. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

A döntés során azonban a számos célszerűség mellett az építészeti optika sem maradt ki, ezt az építész is kiemelte. De természetesen a hosszú távú gondolkodás egy ilyen különleges projekt esetén különösen elengedhetetlen. Ebben a tekintetben a Prefa által nyújtott 40 garancia mellett az alumínium maradéktalan újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet messzemenőkig tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előnyként értelmezhető.

Elemenként egyedi felülettel

A Prefa alumínium panelek felhasználásában rejlő esztétikai és funkcionális lehetőségek sokszínűségével a kivitelezést vezető Altibois Bilanz munkatársa is egyetértett. „Minden panel a vízszintes és függőleges bemarásokkal olyan egyedi felületi kiképzést kapott, amelyek a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségének látványba simulva különleges, heterogén megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Emellett az FX 12 panelek műszakilag a csúcsot képviselik: a panelek a bemarásoknak köszönhetően azonos anyag-erősség mellett nagyobb ellenálló-képességgel rendelkeznek.

Az anyag izgalmas megjelenése az építészek számára mégis attraktívvá tette ezt az épületet annak ellenére a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondani. „A kevesebb néha több, különösen, ha arra gondolunk, hogy a magasban minden nehezebb.” – foglalta össze a La Meije-ben megvalósult beruházás tapasztalatait az építész az ellenálló-képességre, az extrém teljesítményekre utalva.

Felhasznált termék: PREFA FX.12 tető- és homlokzatburkoló panel
Anyag: 0,7 mm vastag bevonatos alumínium, márványszürke P.10
Méret: 700 x 420 mm, 1.400 x 420 mm fedett méret
Súly: 2,3 kg/m2
Felületkezelés: magas minőségű kétrétegű lakkozás
Rögzítés: csavarozással és szögeléssel
Fektetés: teljes gerendázatra

Határtalan realitás

Fémlemezfedések az építészetben 2016

Pályázati felhívás

Március 25-ig pályázhatnak a gyakorló építészek és az építészhallgatók a fémlemez burkolatok alkalmazási lehetőségeinek bemutatásával, egyszerűen és gyorsan, online felületen!

Ha az idei pályázat szimbólumává vált 100 éves menedékház felújítási projektjéhez hasonlóra Magyarországon nincs is lehetőség, az elmúlt években számtalan figyelemre méltó, izgalmas projekt valósult meg a Prefa innovatív alumínium tető- és homlokzati paneljeinek felhasználásával.

Ezeket most ismét keressük! Akár a megvalósítás előtti fázisában, akár a megvalósult állapotban vannak.

További információ és pályázás: www.prefapalyazat.hu


Létrehozás időpontja: 2016-02-10 07:18:28
Utolsó módosítás időpontja: 2016-02-10 07:18:28
Cimkék: prefa; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11344
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43294