KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hol volt, hol nem volt...

Jégszobor fesztivál a high-tech technológiával felszerelt, ideiglenes Frisomat csarnokban

Mickey egér és barátai, a Kishableány, Pán Péter és még számos, a gyerekkorunkat idéző jégszobor mesehős elevenedett meg idén télen két belgiumi nagyvárosban ideiglenesen felépített Frisomat csarnokban a Disney Dreams Jégszobor Fesztiválon. A csúcstechnológiával és extra hőszigeteléssel ellátott Frisomat acélcsarnokok közel 3 hónapon keresztül biztosították a jeges fesztiválhoz szükséges állandó -6 ˚C-t.

A Disney egyedi kezdeményezése a franciaországi homokos tengerpartról indult, ahol ma már szinte hagyomány, hogy minden év júliusában és augusztusában, a legapróbb részletekig kidolgozott, jól ismert mesehősök lepik el 10 000 km2-en a homokos tengerpartot. A Homokszobrászat Fesztivál ötletének továbbgondolásából született meg a Jégszobrászat Fesztivál, aminek 2014/2015 telén, két belgiumi nagyváros, Antwerpen és Liége adott otthont. Az egyedülálló fesztivál számára a szervezők mindkét nagyvárosban egy-egy központi helyszínt választottak, ahol először egy sátor megépítését tervezték. Azonban a havazásnak kevéssé ellenálló sátortető, a jégszobrok által megkövetelt állandó
 -6 ˚C biztosítása és az építmény energiatakarékos működtetése miatt a Frisomat csarnokrendszerét választották. A Frisomat csarnokok egyik nagy előnye, az előre gyártott acélszerkezeti elemek tették lehetővé, hogy a belgiumi mesevilág számára kivételesen rövid idő alatt elkészüljenek a csarnokok. Mint egy megbízható, modern, rugalmas építési megoldásnak, a Frisomat csarnokoknak egy különleges, egyedi megrendelői igénynek is meg kellett felelniük: a közel 3 hónapos üzemelési időt követően mindkét városban el kellett bontani csarnokokat, majd tárolni, hogy egy év múlva, feltehetően másik városban, újra megépülhessen a mesehősök jégbirodalma.
Jégcsarnok, Európa egyik legnagyobb acélipari városa, Liége városközpontjában
Hamupipőkét és híres tökhintóját, Csipkerózsikát és az elvarázsolt kastélyt, a Toy Story és a Kishableány mesehőseit védő Frisomat csarnok Liége városközpontjában, a híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett, Liège-Guillemins vasútállomásnál kapott helyett.

A naponta 15 000 utas által használt ultra-modern, acél-üveg pályaudvar szomszédságában ideiglenesen megépült acélcsarnok naponta 4500 látogató előtt nyitotta meg kapuit.  Az antwerpeni kiállítást pedig a Frisomat Tervezői Hálózatának magyar tagjai is megtekinthették a tavaly év végi belgiumi tanulmányút keretében.

 

Az acélszerkezetek gyártásában és fejlesztésében 37 év tapasztalattal rendelkező Frisomat erőteljes, mégis meglepően könnyed acélcsarnokainak gyártásánál és szállításánál a kis önsúly miatt kedvező árral és időtakarékos összeszereléssel kalkulálhatunk. Mindemellett a Frisomat csarnokok nagy előnye a rugalmasság, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Jégszobor kiállítás által is igényelt újraalkalmazási lehetőség, ami a környezetterhelést is jelentősen csökkenti.
Az antwerpeni csarnokpalota
Belgium második legnagyobb városának történelmi központjában, népszerű szórakozási lehetőséget kínáló környéken építették meg az 1250 m2 alapterületű, ideiglenes Frisomat csarnokot a Jégszobor kiállítás antwerpeni állomása számára. A helyszínválasztás itt sem véletlen, hiszen a belváros forgalmát itt is tovább növeli a csarnok mellett található 1500 férőhelyes, kedvelt parkoló övezet.  A Frisomat Sigma csarnoktípusából készült épület 9 nap alatt öltött teljes alakot. A gyors kivitelezést segítette a cég saját gyártású és előre elkészített acélszerkezeti elemei, modulrendszere. Ugyanis az előgyártott hidegen hengerelt acélszerkezeti elemeket a helyszínre szállítást követően már csak összecsavarozni szükséges. A 15 méter széles, 81 méter hosszú és 7 méter magas acélcsarnokban elegendő tér állt rendelkezésére még a 6 méter magas jégszobor mesehősöknek is. Az elsősorban szendvicspanelekkel kivitelezett hőszigetelés, valamint a panelek felszerelési módja, rögzítése és tömítése gondoskodott az épületben előírt állandó -6 ˚C hőmérsékletről.

  

A több mint 12 országból érkező 70 jégszobrász 2014. októberben kezdett neki a munkának, és 5 hét állt a rendelkezésükre, hogy elkészítsék a Disney mesehőseinek élethű másait.  Az összesen 750 tonna súlyú, 8000 darab jégtömbből a hivatásos jégfaragó mesterek 150 jégszobrot készítettek, amelyek között akadt 6 méter magas is. A vizuális élményről a bűbájos jéghősökön túl a Frisomat jégcsarnokaiba beépített színes világítás és felszerelt tévé képernyők gondoskodtak.

Csatlakozzon Ön is a Frisomat Tervezői Hálózatához, amiről további információt talál: http://www.buildrendezvenyek.hu/node/110 és olvasson tovább a Frisomat csarnokmegoldásokról: www.frisomat.hu oldalon.

 


Létrehozás időpontja: 2015-04-21 16:31:35
Utolsó módosítás időpontja: 2015-04-21 16:31:35
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12226
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42755