KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Homogén épületek kiselemes burkolattal

A legkülönfélébb funkciójú épületeken a homlokzatra átforduló tetők, vagy tetőre kúszó homlokzatok építésére alkalmas anyagok között egyre népszerűbb a pala, a különféle fedési képek létrehozására alkalmas kiselemes szálcement burkoló anyag.

A tető és a homlokzat homogén egysége - ugyan évezredek óta tudatos jelenség – mégis a mai építészeti irányzatok esetén egyre gyakrabban használt eszköz. Az építőanyag gyártás csúcstechnológiájának eredménye a modern, építészeti trendet alkotó, természetes szálcement Eternit, illetve Cembrit pala.

Az épületek homogén megjelenése nem csak építészeti, hanem egyben műszaki igények kielégítését is szolgálja. Ezek között az épületszerkezetek energetikai homogenitását, időtálló megjelenését és a csekély karbantartási igényét érdemes említeni.

Átforduló tető vagy tetőre kúszó homlokzat építésre különféle műszaki megoldások léteznek. Röviden összefoglaltuk, milyen előnyöket kínál a kiselemes látványt nyújtó Cembrit és Eternit pala az ilyen épületszerkezetet tervezők számára, amelyre a forgalmazó, a CRLT Solution 30 év élettartami garancia és 15 év színgarancia is nyújt.

Pala: az életciklus projektek homlokzati anyaga

A szálcement palával készült homogén homlokzat számos előnyt hordoz a beruházó, a lakó vagy az ingatlant üzemeltető számára. A legfontosabbak ezek között, hogy az anyag kifejezetten ellenáll az időjárási és más külső behatásoknak. A homlokzat nem ég, nem olvad, tűz esetén nem keletkeznek egészségre káros gázok, elektromosan nem töltődik fel, nem zavarja a mobilhálózatokat, radarjeleket. Nem korrodál, savakkal, lúgokkal nem lép reakcióba. A pala széles színválasztéka és a vele megvalósuló fedési módok miatt a változatos és esztétikus formai megjelenés sokak kedvencévé tette.

Az anyag könnyű és vékony, mégis rugalmas és ellenálló. Beépítése, szerelhetősége ugyan egyszerű, gépigénye csekély, mégis az esztétikus és műszakilag is megfelelő végeredmény érdekében szakértelmet kíván.

Az szálcement pala ún. életciklus projekteken is jól szerepelt. Ennek lényege, hogy az épület üzemeltetése, karbantartása a kivitelező dolga. Az ilyen beruházásért felelős kivitelezők számára az épületenergetikai megfontolásokon túl forintosítható előnyt jelent, hogy a szálcement palával készült szerelt homlokzat nem igényel utólagos karbantartást, így már középtávon költséghatékony megoldás.

Előnyös páratechnika és jó hangszigetelés

A palával készült szerelt szerkezet előnye tehát, hogy a homlokzatot érő csapóeső nem tud kapilláris vízszállítással a hőszigetelésbe vagy a falba jutni, mert nincs közvetlen kapcsolatban a külső szálcement réteg a hőszigeteléssel. A légrésben áramló levegő elvezeti azt a nedvességet, ami a vízzáró fedésen vagy burkolaton átjut. A légrésben áramló levegőnek ugyanakkor nem csak páratechnikai szerepe van, hanem a napsugárzás hatására felmelegedő külső szálcement réteget hűti, így a hőszigetelő képesség nyáron tovább javul. A folyamatos légáramlás megakadályozza a páralecsapódást és penészedést.

A szerelt átszellőztetett homlokzatok/tetők másik nagy előnye a zajjal szembeni hatékony védelem, mivel a külső határoló réteg és a szigetelőanyag nincs közvetlen kapcsolatban, így a szerkezeti hangterjedés nem lép fel, a hanghullámok jelentős része visszaverődik a burkolat elemiről, a maradékot a szigetelés nyeli el.

Javaslat légrés tervezés kapcsán

A legegyszerűbb megoldás, ha a tetőt és a homlokzatot két külön szerkezeti elemnek tekintjük, így sem okoz gondot a szerkezet rétegeinek az átvezetése, viszont néhány tervezési- és kivitelezési szabályt be kell tartani.

Légrések keresztmetszetei a homlokzaton ne haladják meg az 5 cm-t, a tetőnél ne legyen kisebb, mint 5 cm. Ha a tetőn a hajlásszög miatt fokozott vízzáróságú alátéthéjazatot kell fektetni, akkor annak át kell fordulnia a homlokzatra is és a homlokzat alsó beszellőzéséig le kell érnie.  A CRLT forgalmazásában a piacra kerülő Cembrit és Eternit palákra 30 év élettartami garancia és 15 év színgarancia is jár.

Házhoz jön a képzés!

A CRLT építészeknek szóló építészirodákba kihelyezett képzésének célja áttekinteni a szerelt átszellőztetett homlokzatok tervezési irányelveit, kivitelezési szabályait, épületenergetikai aspektusait. Előadás szól arról, hogyan és milyen feltételek között és milyen anyagokkal (szálcement, fém, kerámia) készülhet műszakilag megfelelő homlokzatra átforduló tető, vagy tetőre átforduló homlokzat. A kollégák a tetőn és homlokzaton alkalmazható burkolatok kérdéskörét a CPR szempontjából is áttekintve adnak javaslatokat az egyes szerkezetek kialakítására, teljes rétegrendi felépítésére.

Az előadások között foglalkoznak a modern és látványos szálcement pala, kerámia és az acél és alumínium fedések és burkolatok különböző típusaival, előnyeivel, rögzítési lehetőségeivel, tűzvédelmi kérdéseivel, és az ezek kapcsán felmerülő kivitelezési problémákkal, amelyek ismerete a tervezési folyamatot is könnyíti.
A résztvevőknek a tervezéshez a kivitelezések során gyakran felmerülő, de körültekintő tervezéssel elkerülhető hibák összefoglalásával adnak tippeket, érintve a nagyméretű lapokkal történő fedések különleges szabályait.

A műszaki kérdések mellett magyar és külföldi referenciák, műemléki és modern épületek, középületek és lakó funkciójú épületek segítségével tekintjük át a szerelt szerkezetek felhasználásának trendjeit, kitérve a színek és formák összhangjára, az egyes burkolatokkal létrehozható designra.

A 2022. május 31-ig díjmentesen elvégezhető képzésre építészek, felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök, a kivitelezés területén dolgozó szakemberek jelentkezését várják.

Vegye fel a CRLT kollégáival a kapcsolatot és egy Önnek megfelelő időpontban az Ön irodájában végezheti el a képzést!

www.crlt-solution.hu


Létrehozás időpontja: 2021-11-10 14:06:00
Utolsó módosítás időpontja: 2021-11-10 14:10:45
Cimkék: homogén, crlt, kiselemes, burkolat,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 5595
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46775