KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Kingspan az új Tudományos Alapú Célkitűzések céltudatos elérésének vállalásával száll be a nulla kibocsátásért zajló harcba

A épületszigetelés- és burkolás fejlesztésében világelső Kingspan Csoport a mai napon nagyratörő célkitűzéseket jelentett be az 1., 2. és 3. kategóriába tartozó üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak csökkentésére.

2018-ban a Kingspan csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések Kezdeményezéshez (SBTi)[1], amely egy több, mint 1 000 nemzetközi társaság által elfogadott hitelesített kibocsátáscsökkentési keretmegállapodás.

A célkitűzésekkel a Kingspan is kötelezettséget vállal arra, hogy a 2017. évi alapértékhez képest 2025-ig 10 százalékkal csökkenti az 1., 2. és 3. kategóriába sorolt kibocsátásainak mennyiségét. Az utóbbi három évben a Kingspan jelentős bővülésen ment át az akvizícióinak és organikus növekedésének hála. A legjobb gyakorlatnak megfelelően az új célkitűzések a jelenlegi üzleti tevékenység mérete és léptéke alapján kerültek meghatározásra.  

Az új célkitűzések összhangban vannak a Kingspan „Planet Passionate” programjával és hűen tükrözik a társaság elkötelezettségét, hogy a világon vezető szerepet töltsön be a fenntarthatóságban.

A Kingspan Csoport most kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2020. bázisévhez képest 2030-ig abszolút értékben 90%-kal csökkenti az 1. és 2. kategóriába[2] tartozó kibocsátásokat. Ugyanezen időszakban kötelezettséget vállalt a 3. kategóriába[3] sorolt üvegházhatásúgáz-kibocsátás 3 abszolút értékének 42%-os csökkentésére is.

Ezek a nagyratörő célkitűzések olyan méretű csökkenésnek felelnek meg, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az iparosodás előtti szinthez képest a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

A Planet Passionate program részeként a Kingspan már kötelezettséget vállalt arra, hogy folyamatfejlesztésekkel, az energiahatékonyság növelésével és a megújuló-energiafelhasználással 2030-ig nulla szén-dioxid kibocsátással járó gyártásra álljon át. Ez csupán egy azon 12 célkitűzés közül, amelyek négy kulcsfontosságú területen hivatottak a klímára gyakorolt hatásokat kezelni: szén-dioxid-kibocsátás, felelős vízhasználat, energiafelhasználás és körforgásos gazdaság elérése.

„A értékláncunkon belüli szén-dioxid-kibocsátásunk 2030-ig történő jelentős mérséklése nem üzleti szempontból fontos, hanem a bolygónk szempontjából jelentős” mondta Bianca Wong, a Kingspan Fenntarthatósági Részlegének Globális Vezetője. „A módosított tudományos alapú célkitűzéseink megerősítik elkötelezettségünket az iránt, hogy az ágazatban vezető szerepet töltsünk be az éghajlat-politikai fellépésben és a szükséges ütemben a teljes iparágban hozzájáruljunk a változások megvalósításához.”

 
[1] A Tudományos Alapú Célkitűzések Kezdeményezés a CDP (szén-dioxid-kibocsátás közzétételi projekt), az ENSZ Globális Megállapodás, Világ Erőforrásai Intézet (WRI) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) partneri kapcsolatára épül. Az SBTi fellépésre való felhívása a „We Mean Business Coalition” („Komolyan gondoljuk”) koalíció egyik kötelezettségvállalása.
[2] Az 1. kategóriába tartozó kibocsátás a szervezetek által irányított vagy azok tulajdonában lévő forrásokból származó közvetlen üvegházhatásúgáz-kibocsátás (pl. a kazánokban, kemencékben, járművekben előforduló tüzelőanyag-égetéssel kapcsolatos kibocsátások). A 2. kategóriába kibocsátás villamos energia, gőz, hő, illetve hűtés beszerzésével összefüggő közvetett kibocsátás.
[3] A beszerzett árukból és szolgáltatásokból, az értékesített termékek használatából és az értékesített termékek életciklus végi kezeléséből származó kibocsátások. A célzott határérték tartalmazza a biogén kibocsátásokat és a bioenergiából származó kibocsátások eltávolítását.

Létrehozás időpontja: 2021-08-19 13:05:10
Utolsó módosítás időpontja: 2021-08-19 13:08:01
Cimkék: kingspan, hőszigetelő, innovatív, felelősségvállalás; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 10471
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46633