KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Klímafödém: újabb válasz az energetika kihívásaira

Alacsony hőmérsékleten nagy hőleadó felületet működtetni, így alacsony energiafelhasználással kellemes beltéri klímát kialakítani úgy, hogy mindez alternatív energiaforrásokkal is működtethető legyen? Ez a klímafödém, a Leier előregyártott betontechnológia új innovációjának előnye.

 

Energetikai szabályok, fenntarthatóság, költséghatékonyság, munkaerőhiány - hosszasan sorolhatnánk azokat a fogalmakat, amelyet az elmúlt években a szakmának át kellett értékelnie. Megfelelni ezeknek, akár egyidőben, kihívást jelent az építészek, gyártók és az építőipar szakemberei számára egyaránt. Az erre adott válaszok egyike, az előregyártás, amelynek sokrétű felhasználásai között új innováció klímafödém, amely az előregyártott födémpanelek és a mennyezeti hűtés/fűtés integrációja.

Hogyan működik mindez?

Míg padló- és falfűtés esetén a bútorzat szerepe meghatározó lehet, a mennyezetfűtésnél semmi nem akadályozza a sugárzó hőleadást, így szabályozható elosztású, egyenletes hőmérsékletet biztosít, akár lokálisan is. A sugárzó hő olyan hidegebb felületeket is jobban felmelegít, mint például az ablaküveg. A módszer jól működik hűtés esetében is, csak a páratechnikai ellenőrzésre kell odafigyelni. Összességében tehát elmondható, hogy a mennyezetfűtés és hűtés a leghatékonyabb megoldás lehet annak ellenére is, hogy a hőközlés helye ellentmond a légáramlás szabályainak. A fűtés/hűtés felületi hatékonysága kétségkívül itt a legnagyobb, hiszen a beépített csővezetékek és a lakótér között kevesebb, mint 1 cm a betontakarás, ezáltal gyors hőleadást tesz lehetővé. A helyzet megoldására tehát a klímafödém kézenfekvőnek látszik.

Mennyezetfűtés anno és most

Az első, manapság már hagyományosnak számító technológia, a födém alatt, álmennyezetként szerelt rendszer volt, amely bár viszonylag könnyen szerelhető és hozzáférhető, ugyanakkor helyzetéből adódóan elkerülhetetlen, hogy bizonyos légáramokat indukáljon, mivel a hőleadás egy része légárammal történik. Ezt a problémát ugyan már kiküszöböli a vakolatba szerelt fűtés és hűtés és a hőenergiát is teljes felületen adja le, sőt, szerelése a helyszínen és utólag is megoldható, de a szerkezetek hőtároló tömegét már nem használja ki, mindezek mellett pedig rendkívül munkaigényes is. A fejlesztés következő generációja a monolit vasbeton födémbe szerelt rendszer. Ennek biztosítására két módszer áll rendelkezésre, egyik a zsaluzaton megépített módszer, ami azonban meglehetősen sok helyszíni munkát és hosszú időt vesz igénybe. A Leier mérnökeinek legújabb innovációja, az előregyártott vasbeton panelekbe szerelt rendszer: a klímafödém, amely erre a problémára nyújt megoldást. A klímafödém ugyancsak rendelkezik az előregyártott vasbeton épületszerkezetekre jellemző előnyös tulajdonságokkal, mint például a kiemelt előregyártási pontosság, a kevesebb a helyszíni munkaigény valamint a rövid kivitelezési idő.

Klíma és Födém: terv szerint egyben gyártva

Az előregyártott klímafödém a födémpanel és a mennyezeti hűtés/fűtés fúziójából jön létre, terv szerint kialakítva. Az előre beépített elosztó dobozok, vezetékcsatlakozók, fűtő és hűtő körök pedig minimálisra csökkentik az építési hibákat.

Az új épületek ellenőrzött helyiség-szellőzéséhez ki kell dolgozni a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is. A klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata erre kínál megoldást, ezesetben ugyanis a szellőztetés pozíciói is előre kialakításra kerülnek. A klímafödém szerkezeti felépítése tehát a következő képpen alakul: 7 cm vastag vasbeton kéreg, alsó részébe beépített hűtő-fűtő panelekkel, minimum 15 cm falbeton a statikailag egy, vagy kétirányú teherhordásnak megfelelő vasalással.

Bővebben olvasható: https://www.leier.hu/leier-klimafodem-1


Létrehozás időpontja: 2022-10-25 13:43:27
Utolsó módosítás időpontja: 2022-10-25 13:45:10
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3172; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47299