KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Klímafödém a fenntarthatóságért

A jelenkor egyik legnagyobb kérdésköre a klímaváltozás megfékezése és a fenntartható életmód kialakítása, a szakértők azonban egyenlőre még sötét jövőt jósolnak az emberiség számára. Az elmúlt években viszont a folyamatos technológiai innováció és a gazdasági fejlődés rengeteg olyan okos megoldást hozott, például az építőiparban is, amelyek valóban hozzájárulnak, hogy a kivitelezés és a kész épület is valóban környezettudatos értékeket képviseljen.

Ilyen környezetkímélő megoldás lehet az előregyártott vasbeton elemeket alkalmazása is, ahol a szerkezetkész épület néhány nap alatt, nagyobb hulladéktermelés nélkül kivitelezhető. A Leier Hungária Kft. széles termékkínálattal és közel 25 éves szakami múlttal képviseli az előregyártott technológiát. A vállalat felhozatalában megtalálhatók a filigrán kéregfal és kéregfödém elemek, valamint a lágyvasalású, egyedi lépcső- és balkonelemek is. A termékpaletta legújabb eleme pedig a klímafödém, amely új innovációként hatékony választ adhat a jelenkor energetikai kihívásaira.

KLÍMA

A 14. és 19. század között zajló „kis jégkorszak” Európa szerte különösen hideg éghajlat hozott és teljesen megváltoztatta az ott élő emberek életmódját és szokásait. Ez idő alatt a tél novembertől márciusig tartott, rengeteg hóval és jéggel, illetve a nyári hónapok is jóval hűvösebbek lettek az addig megszokottnál.

És hogy kapcsolódik mindez a klímafödémhez? Vizsgáljuk meg a hűtési-fűtési szokások és technológiák alakulását a kis jégkorszak óta.

  1. A kis jégkorszak alatt kezdték el az épületeket fűtéssel ellátni, ezek a kezdetleges alacsonyhatásfokú fűtőeszközök azonban nagy energiamennyiséget, azaz fűtőanyagot emésztettek fel.
  2. Ezek a fűtőtestek hagyományosan pontszerű hőforrások, pl. kályhák, kandallók voltak. Alkalmazásuk pedig egyfajta épületgépészeti paradigmává vált.
  3. Az későbbiekben bekövetkező ipari fejlődés az energiafelhasználásra egyáltalán nem volt figyelemmel.
  4. Napjainkra a hagyományos energiatartalékok végessé váltak, az üvegházhatás erősebb, mint valaha és növekszik a természeti katasztrófák száma.
  5. Ma már nagyobb energiát fordítunk az épületek hűtésére, mint a fűtésre.
  6. Fontos, hogy az épületekbe komplex klimatizációs rendszerek kerüljenek, amelyek gazdaságos, energiatakarékos módon működnek. Ehhez pedig a felületfűtés lehet a legoptimálisabb megoldás.

FÖDÉM

Akkor nevezünk egy szerkezeti elemet filigránnak, ha háromdimenziós térben vizsgálva az elem kiterjedése nagyságrenddel kisebb a másik kettőnél: ilyenek pl. a zsalupanelek, vagy kéregfal elemek. -      A félkész födém helyszíni betonnal történő együttdolgozását a felületek érdessége és a betonacél térrács biztosítja. A végleges teherbírási ellenállási értéket pedig a helyszíni kibetonozással érik el.

A födém jellemzői:

  • kötetlen zsalugeometria, az elemkiosztás az építési helyszínhez, építészeti igényekhez igazítható. A födémvastagság 16-35 cm-ig terjedhet.
  • a statikai váz teljes mértékben lekövethető mind függőleges, mind vízszintes teherhordó szerkezeteknél,
  • a betonelem kiegészíthető épületszerkezeti (pl. hőhídmegszakító), elektromos (pl. kapcsolódoboz) és épületgépészeti (pl. fűtési vezetékek) szerelvényekkel.

Klíma+ Födém = Klímafödém

Az klímafödém alapvetően a födémpanel és integrált csővezetékek fúziójából jön létre, az előregyártásnak köszönhetően pedig, az elosztó dobozok, vezetékcsatlakozók, valamint külön fűtő és hűtő körök is terv szerint, előre beépítve kerülnek az elemekbe. Ezáltal lényegesen gyorsabbá és egyszerűbbé téve a kivitelezést.

A korábban említett energiatakarékos hőközlés megvalósításához pedig nem pontszerű, hanem felületi hőforrásokra van szükség. Ez a megoldás olyan, minél kisebb részen árnyékolt területeken alakítható ki, mint például a födémek és falak. Így – a megfelelő kritériumokat betartva – a mennyezetfűtés lehet a leghatékonyabb megoldás, még annak ellenére is, hogy a hőközlés helye ellentmond a légáramlás szabályainak. Ettől függetlenül a fűtés felületi hatékonysága vitathatatlanul ezen a felületen a legnagyobb, így a klímafödém lehet a tökéletes választás.

A technológia fontos előnye lehet, hogy a 2022. július 1-től életbe lépő új energetikai szabályozásoknak is megfelel, ugyanis a klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata teljesíteni tudja a szigorított követelményeket és biztosítja az ellenőrzött helyiség-szellőzést, illetve a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is. Mindemellett a födémelemekbe a fűtő/hűtő vezetékrendszeren kívül, az szellőztetés tervezett helyű dobozai is beépítésre kerülnek, így az alkotóelemek száma egy komponenssel gyarapodik és a szerkezet felépítése is részben módosul: a min. 7 cm vastagságú filigrán kéreghez a statikai váz egy egyirányban teherviselő lemez lesz, kéttámaszú tartóként méretezve. A födémvastagság pedig, ezáltal min. 25-27,5 cm lesz, és javasolt a szálerősítésű beton, valamint a vezetékvédő és kiegészítő vasalás használata a legjobb minőség eléréséhez.

Összefoglalva kiemelhetjük, hogy a Leier klímafödém rendszere valóban hatékony válasz lehet napjaink fenntartható-energetikai kihívásaira, hiszen ez a technológia nem csupán egy problémakört old meg, hanem figyelembe veszi a termék környezeti hatásait. Hiszen ezt a műszaki megoldást teljesmértékben az ÖQ (ökológiai intelligencia) mentén haladva – a fenntarthatóság elveit messzemenőkig szem előtt tartva – alakították ki. És termékfejlesztő mérnöki munka során az anyaghasználattól a megoldások kialakításáig végig fontos szempont maradt a tudatosság.

Magyar Gábor, okl. mérnök

Tudjon meg többet: www.leier.hu/klimafodem_eloregyartassal


Létrehozás időpontja: 2021-12-29 16:58:49
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-29 17:01:48
Cimkék: klímafödém, fenntarthatóság, cikk,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 5028
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46855