KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által kiírt „LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022" építészeti pályázat zárójelentése

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által meghirdetett „LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022" építészeti pályázat zárójelentése

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg – immár 10 éves hagyománnyal bíró – nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. E pályázatokba az MMA rendszerint egy-egy település önkormányzatát is bevonja a helyszín kiválasztásához. A 2022-es pályázati kiírás „LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022” címmel olyan javaslat készítését tűzte ki céljául, amely egy olyan fiktív épület tervezésére irányul, ami Lantos Ferenc (1929–2014) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, művészpedagógus, az MMA néhai tagja és a természet erős kapcsolatát egy épületben megformálva, természeti, környezeti utalásokkal, viszonyokkal mutatja be és egyben méltó emléket állít a pécsi kötődésű művésznek. Elsősorban ezúttal is ötletek kibontására és tanulmánytervek készítésére nyílt lehetőség, melyek által fiatal építészek csillanthatják meg szakmai tudásukat, kreativitásukat.
Az eredményhirdetést 2023. február 9-én tartották a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójával együtt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának aulájában, ahol Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építész, az MMA és a MÉK alelnöke mindenekelőtt a pályázóknak köszönte meg a részvételt. Az alelnök kiemelte: az ötletpályázat az MMA Építőművészeti Tagozatának egyik legfőbb éves programja, amellyel lehetőséget kínálnak a fiatal építészek számára arra, hogy portfóliójukat minőségi munkákkal gazdagítsák, és emellett a megoldás fókuszú gondolkodást helyezzék előtérbe. „A beérkezett tervek mindegyike alkalmas arra, hogy valós párbeszéd, közös gondolkodás indulhasson a közösségben arról, hogy mit is jelent Lantos Ferenc munkássága; hogyan sugárzik az épületeken, a térkapcsolatokon és a részleteken keresztül” – mondta el Turi Attila.
A tárlat megnyitóján Péterffy Attila, Pécs polgármestere és prof. dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja köszöntötte a megjelenteket.
A „Lantos Múzeum Pécs 2022” pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság elnöke ismertette.
A felhívásra összesen 30 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után többségi szavazással döntött a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5.000.000.- Ft) felhasználását javasolva.
Három pályamunka részesült 700.000 forintos díjban (rangsorolás nélkül), ötöt pedig 400.000 forintos díjazást jelentő elismerésben részesítettek. A feladat sajátos megközelítése okán továbbá kiosztottak két 250.000 forintos különdíjat és egy kiemelt különdíjat 400.000 forint értékben. A három, legmagasabb díjazással járó elismerést Samicskov Milánnak, Koronczi Péter Attilának és a Balázs Anna-Kulcsár Emese alkotópárosnak ítélte oda a zsűri.
Az ötletpályázat legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a kiíró – remélhetőleg – nem a távoli jövőben épülő, Lantos Ferenc képzőművész életútját, munkásságát bemutató múzeum építészeti tervpályázatához a lehető legjobb kiírást tudja elkészíteni. Ezt a célt a pályázat díjazott tervei által elérte.
A pályázat értékelése és a díjazottak teljes névsora megtalálható a  záródokumentumban, mely a Magyar Művészeti Akadémia honlapjáról (www.mma.hu)  elérhető.
A pályamunkákat bemutató kiállítás 2023. február 24-ig tekinthető meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar aulájában (7624 Pécs, Boszorkány út 2.) az általános nyitvatartási időben.

A pályázat díjazottjai:
Bruttó 700.000.-Ft díjazással:

  • a 4. sorszámú pályamű, szerzője: Samicskov Milán
  • a 12. sorszámú pályamű, szerzője: Koronczi Péter Attila
  • a 27. sorszámú pályamű, szerzői: Balázs Anna, Kulcsár Emese

Elismerésben részesülnek bruttó 400.000.- Ft díjazással:

  • a 6. sorszámú pályamű, szerzői: Sztranyák Gergely, Sztranyák Veronika
  • a 18. sorszámú pályamű, szerzője: Benedek Márton
  • a 19. sorszámú pályamű, szerzői: Józsa Krisztina, Szilágyi Szabolcs
  • a 20. sorszámú pályamű, szerzői: Vivas Veronika, Tóth Krisztián
  • a 21. sorszámú pályamű, szerzői: Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert

Az MMA Építőművészeti Tagozat különdíjában részesül bruttó 250.000.-Ft díjazással:

  • a 10. sorszámú pályamű, szerzője: Györgyi Ábel
  • a 24. sorszámú pályamű, szerzője: Csík Zsolt

Az MMA Építőművészeti Tagozat kiemelt különdíjában részesül bruttó 400.000.-Ft díjazással:
a 25. sorszámú pályamű, szerzője: Borbély Fruzsina Anna

Forrás: MMA Sajtókommunikációs Főosztály

További információk:

https://www.mma.hu/palyazati-eredmenyek/...


Létrehozás időpontja: 2023-02-11 08:19:47
Utolsó módosítás időpontja: 2023-02-11 08:22:37
Cimkék: mma,lantos, múzeum, pécs, 2022; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 3765
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47420