KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi (online) ülés - 2021. 02. 05.

A MÉK Elnöksége 02. 05-én tartotta soron következő ülését a virtuális térben.

A MÉK Elnöksége megvizsgálta a továbbképzési szakértői testület működésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat, rögzítette a 2021-es működés kereteit.

A MÉK Elnöksége ismételten áttekintette a 2021-ben tartandó küldöttgyűlések és lehetséges időpontjait. Az Elnökség döntése szerint az első küldöttgyűlés 2021 05. 28-én kerül megrendezésre, míg a tisztújítással egybekötött őszi küldöttgyűlés tervezett időpontja 2021. 09. 09. Amennyiben a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt a májusi küldöttgyűlés nem tartható meg, úgy a későbbiekben születik döntés a 2 küldöttgyűlés esetleges összevonásáról. A legfontosabb cél, hogy a tisztújító küldöttgyűlés biztonságos körülmények között legyen megrendezhető! Az őszi tisztújítással kapcsolatban az alapszabály úgy rendelkezik, hogy a Választási Jelölő Bizottságnak a küldöttgyűlést megelőző 90 nappal kell a jelölésre vonatkozó felhívást közzétennie, azaz a rendelkezésre álló idő bőven elegendő. Az előrehozott küldöttgyűlés további előnye, hogy a választást követően a jelenlegi elnökség mandátumának novemberi lejártáig az átadás-átvétel biztonsággal lebonyolítható.

Az Elnökség meghallgatta Turi Attilát a tervezői művezetésekről szóló készülő kamarai szakmai tájékoztató anyagról, melyet annak szétküldése után véleményez.

A MÉK Elnöksége megvitatta és módosította a beruházás lebonyolítói tanúsítási ügyrendet, és döntött a beérkezett kérelmekről.

A MÉK Elnöksége áttekintette az országos és területi tervtanácsok működésével kapcsolatos kérdéseket. Megállapítható, hogy az egyes Kormányhivatalok különböző módon kértek kamarai delegáltakat, amelynek egységesítése lenne szükséges. Az év eleje óta eltelt rövid idő alatt kiderült már, hogy a módosított jogszabályok értelmezése és alkalmazása több anomáliát eredményezett, amely hátrányos helyzetbe hozta a tervezőket. A MÉK Elnöksége úgy döntött, hogy a kérdés megnyugtató rendezése, és a vonatkozó jogszabályok esetleges módosítása érdekében egyeztetést kezdeményez a jogalkotóval, melynek időpontjául 2021. 02. 09-ét tűzte ki.

Hajnóczi Péter tájékoztatta a MÉK Elnökségét, hogy a 2021. 01. 01-én életbelépett jelentős jogszabályváltozásokkal kapcsolatban, figyelembe véve a BÉK által elkészített véleményt, további egyeztetésre van szükség a jogalkotóval a jogszabályok tartalmát illetően. Ugyancsak egyeztetni szükséges a jogalkotóval az ITM 61/2020-as rendeletével kapcsolatban is, amely jelenlegi formájában nem értelmezhető, összességében nem fogadható el, ezért visszavonását kezdeményezzük.

A MÉK Elnöksége áttekintette az utóbbi időszakban a MÉK-hez beérkezett megkereséseket, és kijelölte az ügyintézésükért felelős személyeket.

Az Elnökség március 5-én a tagozati elnökök meghívásával tovább folytatja munkáját...


Létrehozás időpontja: 2021-02-15 20:55:28
Utolsó módosítás időpontja: 2021-02-15 20:56:02
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, online, ülés; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 7458
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46417