KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Magyar nyertesek az Izlandi Vulkán Múzeum nemzetközi építészeti pályázaton

A vulkánmúzeum tervezésre kiírt nemzetközi pályázatot egy izlandi vulkán mellé, az ország északi Dimmuborgir régiójában. Olyan multifunkciós tér megtervezése volt a cél, amely a vulkánt meglátogatók találkozási pontja lesz, lesz benne kávézó és irodatér is.

A nyertes egy magyar építészek terve lett, amelynél a zsűri azt emelte ki fő erényként, hogy úgy alakít ki valós kapcsolatot a Hverfjall vulkán lenyűgöző tájával, hogy nem próbálja meg mesterségesen utánozni.

A Myvatn tó és a Hverfjall kráter, Izland egyik jelentős turisztikai célpontja. Egy erős vulkánkitörés hozta létre mintegy 2500 évvel ezelőtt. A kráter 140 méter mély, egy kilométeres átmérőjű, salakkúpja pedig 200 méter magas, ezzel az egyik legnagyobb kiterjedésű a világon.

A pályázatkiíró szándéka szerint egy olyan rugalmas vegyes funkciójú épületet kellett megtervezni, amely nemcsak múzeum és közösségi tér, de egyben 15-20 munkahelyes, irodakomplexum is, az itt dolgozók számára tárgyalókkal, irodákkal és egyterű irodahelyiséggel.

A zsűri mindenekelőtt olyan, a tájra érzékeny épületeket keresett, amelyek anyaga és megjelenése is jól rezonál a környezetre, de nem próbálja erőszakosan leutánozni azt.
Az első díjat az Új-Zélandon élő magyar alkotópáros, Iszák Bálint és Györgyi Csenge kapták, a „The Windows Of Hverfjall” című tervükkel.

A tervezett épület olyan, mintha a látogató nem egy múzeumba, hanem magába a tájba sétálna bele, ezt az élményt a részben földbe süllyesztett koncepció teszi még valóságosabbá.

Györgyi Csenge és Iszák Bálint a BMGE Építészmérnöki Karán tanultak, majd a diploma megszerzése után magyar építészirodáknál helyezkedtek el. Később Új-Zélandra költöztek, mint mondták, azért, hogy még jobban elmélyülhessenek a különböző építészeti megközelítések tanulmányozásában.

A díjnyertesek jelenleg új-zélandi építészeti irodáknál dolgoznak: Csenge a Guy Tarrant Architects munkatársa, míg Bálint a Fearon Hay Architects irodában dolgozik.

 

Forrás: Bee Breeders

https://beebreeders.com/architecturecompetitions/icelandvolcanomuseum/

www.epiteszforum.hu


Létrehozás időpontja: 2020-10-21 11:42:26
Utolsó módosítás időpontja: 2020-10-21 11:44:34
Cimkék: izland, magyar, nyertes, nemzetközi; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8643
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46256