KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megjelent az Építész Közlöny 2022. évi második száma

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

Sokan úgy gondoltuk, hogy ha leküzdjük a Covid járványt, akkor jön a tavasz, és minden rendben lesz. Az élet ezt átírta! Bár szakmai lap vagyunk, de nem mehetünk el a tragikus valóság mellett. Az Oroszország által indított háború sok mindent megváltoztat mindannyiunk életében.

A szikár része, hogy hogyan hat a gazdaságra, hogyan hat az építési kedvre, hogyan hat a beruházásokra. A világ nemcsak erről szól... Emberek tízezrei, milliói kerülnek életveszélybe néhány száz kilométerre tőlünk, és kénytelenek feladni mindent, amiről az életük eddig szólt, mindazt, ami számunkra természetes adottság, lehetőség. Ez olyan tragédia, amit mi, akik biztonságban élünk, fel sem tudunk fogni, akkor sem, ha szociálisan érzékenynek gondoljuk magunkat. Aki jobban meg akarja érteni az egészet, az menjen ki a határra, vagy akár a budapesti pályaudvarokra, és érezze meg, értse meg, ami ott történik, illetve igyekezzen segíteni, ha már ott van! Ezek az érzések, és gondolatok indukálták a MÉK közleményét is az ukrán helyzettel kapcsolatban, ami a közlönyünk elején olvasható. Arra kérünk mindenkit, hogy a lehetőségeihez mérten segítsen, adománnyal, jelenléttel, és bármivel, amitől mi, civilek olyanok leszünk, amilyenek szeretnénk lenni...EMBEREK!

Természetesen a közlöny emellett építészetről, kamaráról szól!

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a Construmán tervezett továbbképzésről, a MÉK Elnökségének határozatairól. Ismertetjük a 2022. 03. 08-i Területi Elnökök Testületének történéseit, melynek egyik legfontosabb eseménye a Közbeszerzési Hatóság elnökéknek látogatása és a vele folytatott konzultáció volt.

Az Építészeti közélet rovatunkban beszámolunk az áprilisban megrendezendő Construma eseményeiről, arra bíztatva mindenkit, hogy látogasson el a szakkiállításra, vegyen részt a Kamara rendezvényein, továbbképzésein.

Jelen számunkban a Fókusztéma rovatban a hazai ipari építészetet járjuk körbe, mutatunk be ezzel kapcsolatos jó példákat.

Az első épület a Földes László által jegyzett SAUFLON innovációs központ Gyálon, amely magas építészeti színvonalú részleteivel példát szolgáltat arra, hogy egy ipari épület sem csak a technológiáról, a funkcióról szól, hogy igényes tervezéssel igényes ipari épület, és minőségi munkahelyi környezet alakítható ki.

A következő épületünk rendhagyóan nem egy megépült épület, hanem egy pályázati anyag, a Bord Stúdió nyertes pályázata Debrecen Nemzetközi Repülőterére, melyet Bordás Péter mutat be. Nem egy gyakori építészeti feladat, amelyre a tervezők magas színvonalú tervet készítettek, most már csak azon kell szurkolnunk, hogy meg is valósuljon!

Érdekes egybeesés, de a következő bemutatott épület is debreceni, sőt a reptér közelében van, és a funkciója is kötődik a repüléshez. Az épület a Pharmaflight  repülési akadémiája, amelyet Lőrincz Attila tervezett. Izgalmas funkció, minőségi tervezés, minőségi épület!

Bemutatjuk Turányi Bence és Papp Mátyás Amplio Automatika épületét, amelyet mi sem jellemezhet jobban, mint a tervezők által megfogalmazott cím, azaz "A dizájn nem az, ahogy kinéz, hanem ahogy működik." Sajnos az ipari épületekbe nehéz bejutni, de ez az épület is azok közé tartozik, amit érdemes lenne kívülről-belülről tanulmányozni!

Következő épületegyüttesünk valamivel kisebb, a Baumit dorogi telephelyén található, tervezője Báger András és Helmle Csaba, akik egy portaépületet alakítottak át logisztikai központtá. A tervezők munkája példa arra, hogy egy kevésbé izgalmas, kisebb léptékű épületből is kihozható minőségi épület, amennyiben értő kezek nyúlnak hozzá.

Utolsó épületünk egy nagyobb épület, a Bánáti+Hartvig Építész Iroda által tervezett BUD Cargo City  légiáru-logisztikai központja. Ezzel akár be is fejezhetnénk az ajánlást, hiszen akik ismerik az iroda munkáit, azok már nagyjából tisztában vannak azzal, hogy mire számítsanak. Minőségi építészetre, korszerű, jövőbe mutató megoldásokra mind koncepcionálisan, mind pedig a részletekben. Kedves Olvasó! Azt kapjuk, amire vártunk, és ami a cikk címében is szerepel... Méltó a hazai ipariépület-tervezés hagyományaihoz!

Az Új technológia  rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, köztük az URSA üveggyapot hőszigeteléséről, a Deceuninck ablakprofiljairól, a Multipor hőszigetelésről, valamint a Raw Decor kerámiacsempékről.

Erről szól a 2022. év 2. Építész Közlönye. Az építészet pedig az alkotásról, az építésről! Ha nem is tudunk tenni a fizikai rombolás ellen, és nem tudjuk megállítani a háborút, de emeljük fel a szavunk ellene, és tegyünk azért, hogy a háború elszenvedőinek életét segítsük! Mert nemcsak építészek vagyunk...

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök - főszerkesztő

PDF letöltése


Létrehozás időpontja: 2022-04-21 21:43:57
Utolsó módosítás időpontja: 2022-04-21 21:47:24
Cimkék: közlöny, 281, megjelent,; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 6325
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47002