KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megszólal a beton!

Az eligazodást segítő ábráktól a művészi motívumokig, szinte bármilyen minta életre kelthető a látványbeton-felületeken a MEVA műanyag zsaluhéjával.

A látványbeton-felülettel rendelkező építményeknél ma már a forma- és anyagválasztáson túl egyedi mintával is közvetíthető az építészeti gondolat. Egy épület külső formai megjelenésével, belső térkialakításával, anyagválasztásával és minden vizuálisan alakot öltő elemével a betölteni kívánt funkcióhoz való alkalmazkodáson túl folyamatos párbeszédben áll környezetével. Gyakran a projekt gondolati háttere vagy eszmei üzenete is képes testet ölteni.

A látványbeton anyagszerűségével, szerkezeti őszinteségével számos építészeti gondolatot megjeleníthet a térben. Az építészeti eszközként választott látszóbeton kifejezőereje ma már az olyan korszerű zsalutechnológiának köszönhetően, mint a MEVA által szabadalmaztatott műanyag „alkus” zsaluhéj, többféle hatásos elemmel fokozható. A fuga- és hézagmentesen hegeszthető „alkus” zsaluhéjjal csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriával rendelkező épületformák valósíthatók meg, és akár a legkomplexebb minták, ábrák is létrehozhatók a látványbeton-felületen.

A veszélyre figyelmeztető piktogramtól a művészi élményig

Amíg az „alkus” zsaluhéjjal készült látványbeton- felület az építész számára a legnagyobb mértékben teret enged a fantáziának, az építményt használók számára akár hasznos, segítő üzenetet is közvetíthet, vagy egyszerűen csak gyönyörködtethet. Gondoljunk csak egy formára, amire mindenki emlékszik, egy hasznos eligazító ábrára, egy veszélyt jelző piktogramra, egy jelképes alakzatra, amit mindenki ismer, egy személyes motívumra, aminek történetére mindenki kíváncsi, vagy akár egy cég logójára, ahogyan megjelenik velünk szemben a határtalannak tűnő látszóbeton felületen. Legyen akár segítő, reprezentáló, vagy díszítő célú az ábra, az „alkus” zsaluhéjjal a leglágyabb vonalvezetés is láttatható. Az innováció az „alkus” zsaluhéj rugalmasságában rejlik. Az „alkus” műanyag zsaluhéj nagy merevségű, de egyszerű módszerekkel formára hajlítható és gravírozható zsalutáblává alakítható. A szerkezeti betonból készült látványfelületek készítésekor a gravírozható zsalutábla a tartó zsalutáblára szögelhető, tetszőleges méretben. A 2-4 centiméter vastag, az egész falfelületet betöltő, a helyszínen egy felületben öntött finombeton kéregelemek készítésekor munkahézag nélkül kialakítható a minta a felületen.

 

Dizájn a betonnak, védelem a természetnek

A széles körben elterjedt rétegelt falemezekkel ellentétben az „alkus” minősége nem csökken a többszöri felhasználás során, nem kopik el. A betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül újrahasznosítható, használata emiatt környezetvédelmi és anyagi szempontból is igen kedvező. Az „alkus” zsalutáblák jobban szegelhetők, mint a fahéjak, csavarozhatóak, fűrészelhetők, és akár nyom nélküli táblaillesztéssel könnyedén biztosítja a látványbeton minőséget nagy magasságú falak és gyors betonozások esetén is. Az „alkus” zsaluhéjjal a beton valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet.

www.meva.hu

 


Létrehozás időpontja: 2015-06-09 12:21:13
Utolsó módosítás időpontja: 2015-06-09 12:24:44
Cimkék: MEVA; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11250
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42866