KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Népi Építészeti Program: mostantól a szakmai előkészítésre is lehet támogatást igényelni

Múlt év óta a Teleki László Alapítvány valósítja meg a védett népi építészeti emlékek helyreállítását célzó Népi Építészeti Programot. A program iránt nagy az érdeklődés, a 2019. évi támogatási döntéseknek köszönhetően mintegy 130 értékfeltáró munka és értékmegőrző felújító tevékenység indulhat meg.

A Népi Építészeti Program megvalósításában a Teleki László Alapítvány kiemelt figyelmet tulajdonít az értékazonosítás tevékenységének. Egy értékmegőrző felújítás alapjait biztosítja a gondos előkészítés, mellyel a népi építészeti emlék értékeinek feltárása, felmérése, a műszaki szakvélemények és építésztervek elkészítése valósítható meg. E szakmai előkészítéssel egy későbbi értékmegőrző szemléletű felújítás céljairól és műszaki tartalmáról is pontos képet alkothat a népi építészeti emlék tulajdonosa, gondosabban tervezhető az anyagi ráfordítások igénye.

A Teleki László Alapítvány ezért a Népi Építészeti Program keretén belül elhatározta egy szakmai előkészítésre igényelhető támogatás meghirdetését. A Program céljainak megvalósításában ez az elem egy fontos szakmai megerősítés az értékek azonosítás és fenntartható megőrzése érdekében.

A szakmai előkészítésre 2020. január 6-án 12 órától lehet támogatási kérelmet összeállítani. A benyújtási véghatáridő 2020. február 20. csütörtök 17.00 óra.

A támogatási kérelemnek köszönhetően az ingatlanok tulajdonosai számára lehetővé válik építéstörténeti dokumentáció, értékleltár, faanyagvédelmi, statikai és szerkezeti-diagnosztikai szakvélemények, valamint falkutatás elkészíttetése, vagy az értékek azonosítása által már célzottan összeállítható szakrestaurátori tervek és komplex építészeti tervdokumentációk összeállítása is.

A magyar kormány által biztosított forrás olyan, Magyarország területén álló népi építészeti emlékek veszélyelhárítását, állagmegóvását, valamint részleges vagy teljes helyreállítását megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítéséhez nyújt tehát támogatást, amelyek az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) elemei. A forrás felhasználása ezen elsődleges célja mellett támogatja a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értéket hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemeinek értékőrző-megújító kezdeményezéseinek előkészítését is.

A szakmai előkészítésre benyújtható támogatási kérelem lehetőségének részleteit a https://nepiprogram.hu/ címen elérhető online felület megnyitását követően elérhető dokumentumok tartalmazzák. 


Létrehozás időpontja: 2020-01-08 16:57:07
Utolsó módosítás időpontja: 2020-01-08 16:58:41
Cimkék: népi, építészet, program, támogatás; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7164
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45818