KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Punta del Mar, az élményturizmus innovációja a Földközi tengeren

A Mano de Santo építésziroda és a Martinez Group részeként működő KMZero, Open Innovation Hub jegyzi ezt a néhány napot ott eltöltők számára különleges élményt nyújtó, Spanyolországban, a Punta de Mar nevet viselő vízen úszó szálláshelyet. Az innovatív startup vállalkozás Földközi-tenger partján, Denia-ban, a Club Náutico-ban vízre bocsátott prototípusa az élményturizmus fogalmát egy új szintre emeli.

A figyelem fókuszába került Punta de Mar, a fenntartható idegenforgalmi újítás, az úszó fedélzetet formájú nyaralóház olyan gondos, minimalista stílusú építészeti tervezés eredménye, amely a funkcionalitást és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartotta. Fontos tervezési elv volt a természeti környezetbe való integrálódás és az is, hogy az ott idejüket töltők az intim pihenés közben környezetüket minden érzékszerven keresztül élvezhessék. Ez részben a projekt egyik stratégiai partnere, a Guardian Glass térelhatároló üvegeinek is köszönhető.  

 

A fenntarthatóság melletti elkötelezettség*

A Punta de Mar a “Plug & Go” technológiát alkalmazó moduláris szerkezete miatt nem terheli a környezetét maradékanyagokkal, és eleve olyan anyag felhasználásával készült, amelyek esetén fontos volt azok alacsony környezetterhelési tulajdonsága. Praktikum, hogy a szerkezet egyetlen egységként vontatható vízen, de közúton is könnyen szállítható. Ez azt jelenti, hogy a Punta de Mar bármilyen tájba és természeti környezetbe áthelyezhető, ahol elérhetőek szükséges közművek. Így akár tengerparti szállodák igazán különleges, exkluzív élményt kínáló elemi lehetnek.

 

Minden technológia a vendég szolgálatában

A 74 m2 alapterületű két szintes, két személyes, vízen úszó épület csak az őt körülvevő tájban tűnik aprónak. A minimalista stílusban tervezett és felszerelt 40 m2-es alsó szinten a luxuslakosztály kapott helyet fürdőszobával, és belső tér kiterjesztéseként kialakított terasszal.

A 34 m2-es felső szint kifejezetten kikapcsolódásra tervezett egybefüggő pihenőterasz. A kellemes hangulatot szolgálja a világítás és a háttérzene minden térben.

A Punta de Mar további különlegessége az az innovatív technológia, amellyel a vendégek applikáció segítségével folyamatosan kontrollálhatják a lakótér egyes jellemzőit, vezérelhetik a világítást, a hangokat, az illatokat és a biztonság szintjét. Ezt megtehetik közvetlenül ott helyben, de akár más, távolabbi helyszínről is.

Az alkalmazott világítás különlegessége biodinamikussága, ami azt jelenti, hogy a rendszer a lakótéren belül a külső természetes fényt reprodukálja, így a nap előrehaladtával a természetes fény változásait követve a belső fény tónusa is változik.

Üveg: látvány, kényelem és biztonság

„Azért esett a Guardian Glass-ra a választásunk, mert ez a cég kínálja a legmagasabb teljesítőképességű üveget. A projekt jellegéből fakadóan szélsőséges követelmények kielégítésére kellett megoldásokat találnunk, így csakis kiváló minőséget kerestünk. A technikai támogatásukra kezdettől fogva számíthattunk, mely egy másik fontos szempont volt a választás során.” - indokolta választásukat Frances de Paula García, a Mano de Santo építésze.

 

A vízen úszó szerkezetbe, kiemelkedő mértékű energiamegtakarítást, biztonságot és hangszigetelést lehetővé tevő háromrétegű hőszigetelő üvegek kerültek beszerelésre. A legkülső üvegréteg Guardian SunGuard® SN 70/35 HT naphővédő üveg, ezt követi a Guardian ExtraClear® síküveg közbenső üvegtáblaként, a belső felületet pedig a Guardian ClimaGuard® Premium2 laminált síküveg alkotja, mely az általános biztonság és az energiahatékonyság növelésében játszik jelentős szerepet. Ennek az üvegezésnek a fényáteresztő képessége 61%, a naphőáteresztő képessége pedig 32%. A hőszigetelő üveg tehát rengeteg napfényt enged be, hőt azonban keveset, így a Punta de Mar lakói kiváló hőszigetelést, napvédelmet, valamint magas szintű biztonságot és hangszigetelést élvezhetnek. Az épület így a legfontosabb teljesítmény- és energiahatékonysági értékek tekintetében kiemelkedő. Ez az üveg nemcsak tisztább, élénkebb, akadálymentesebb kilátást tesz lehetővé a belső térből a körülvevő környezetre – azaz a tengerre és az ehhez kapcsolódó természeti környezetre –, hanem egyben el is mossa a belső tér és a külvilág közti határt, így a vendégeknek az állandóan változó helyszínhez történő kapcsolódását semmi sem gátolja.

 

A projekt belső tereinek tervezésekor a Guardian SunGuard® HD Silver 20 üvegre esett a választás (a ruhatárolásra szolgáló terek, az ágy fejvégek és a fürdőszoba esetében), mivel ez a termék kínálta a legtöbb lehetőséget a tükröződések játékának kihasználására. A számtalan fényvisszaverődés révén a magánszféra hatékonyabban biztosítható az intim tereken belül, más terekben viszont a tükröződő fények játéka a külső és belső tér egyetlen tágas térré történő összeolvadásának érzetét kelti.

Az üvegnek a projektben játszott szerepével kapcsolatban az építész kiemeli: “Az üveg – az összes többi kiválasztott anyaghoz hasonlóan – alapvető fontossággal bírt a tervezés első pillanatától fogva. A felhasznált anyagok kiválasztása is a környezethez való közvetlen kapcsolódás jegyében történt. Az üveg esetében e törekvés különösen speciális követelményeket támaszt az átlátszóság tekintetében (nem is beszélve a szigetelő képességről), de semmiképp nem feledkezhetünk meg az üvegek méretére vonatkozó elvárásokról sem, melyek a célra, azaz az akadálymentes kilátás biztosítására való tekintettel igen fontosak. Mindez pedig csak adalék ahhoz a tényhez, hogy a ház üveg térelhatárolói 360°-os élményt hivatottak nyújtani. Az itt megszálló vendég úgy érzi, körülöleli őt a természeti környezet. A teljes integráció érzése ez, melynek elérésében az üveg kulcsszerepet játszik.”

Hasonlóan kiemelkedő jelentőségűek tolószerkezetes megoldások, melyek a lehető legkevesebb alumínium profil felhasználásával maximalizálják az ajtók és ablakok által nyitható felületek nagyságát.

A projekthez beépített Guardian üvegek a Control Glass segítségével kerültek feldolgozásra, és műszaki alumínium rendszerrel szerelték fel.

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

(Foto: Mano de Santo®)

 

Kérdés esetén, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András

anemeth@guardian.com

+36 30 479 1828


Létrehozás időpontja: 2019-03-12 20:24:40
Utolsó módosítás időpontja: 2019-03-12 20:44:57
Cimkék: mano, de, santo, Guardian, Glass; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 10118
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45170