KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

TERGO+ rögzítés: a biztonság láthatatlan formája

Az épí­tészeti koncepciók fejlődésével a homlokzatburkolati táblák, így a nagytáblás szálcement burkolatok ho­mogén, látszó rögzítések nélkü­li szerelésére egyre nagyobb igény mutatkozott. Korábban a mechanikai rej­tett rögzítés csak a 12 mm-es vastagságú Equitone lapok esetén volt megoldható, mára azonban többféle vastagságban is alkalmazható.

Ha a látszó felületi elemek nélküli rögzítésre volt igény, akkor a 8 mm-es vastagságban gyártott Tectiva burkolatok elhelyezésére szilikon bázi­sú sávos ragasztás vagy a poliuretán jöhetett szóba. A rejtett rögzítési igény esetén így a Tectiva rendszer alkalmazhatóságát is korlátozták a ragasztó­anyagok időjárási és tűzvédelmi határai.

Rugalmas homlokzati kiosztás rejtett rögzítéssel is

A szálcement lapok háttérfura­tainak elkészítése gyártó művi körülmények között a hatékonyabb, de le­hetőség van az előre le nem szabott homlokzati elemek kivitelezési helyszínén törté­nő furatolására is. Erre az e célra fejlesztett kézi marógép használata javasolt.

A dübelek elhelyezését követően a homlokzati lapok egy speciá­lis, a rendszer számára fejlesztett Fischer tartószerkezetre kerülnek. A függőleges profilokra kereszt­irányban elhelyezett pozicionáló sínek rögzülnek, amelyekre akaszthatók és finoman pozício­nálhatók a szálcement lapok.

A homlokzatburkolati elemek peremeken történő feltámasztá­sától eltérően a pontonkénti, a lap széleitől távolabb elhelyezett rög­zítési pontok megnövelik a lapok hajlítással szembeni ellenállását.

Az így kialakuló konzolos sta­tikai váz kisebb nyomatéki terhelést ad az elhelyezett lapok­nak, ezáltal a létrejött rendszer a látszó rögzítési megoldásokhoz hasonló nagy szabadságot nyújt az építészek számára a homlok­zati kiosztás tervezése közben.

Ragasztás, ha esik, ha fúj

Az Etex csoport belga szálcement gyára és a Fischerwerke GmbH - a Fischer dübelek gyártójának – együttműködésével piacra került a TERGO+ rejtett rögzítő rendszer, ami a költség­hatékony 8 mm-es Tectiva lapok esetén is alkalmaz­ható.

A rendszer lelkét az 5,5 mm mé­lyen a lap hátoldalában elhelye­zett Fischer dübelek adják. A dübelek elhelyezése a lapok gyá­ri vágását követően még a gyár­tóműben előre elkészített öblös háttérfuratokba történik. A fixáló gyűrű nyomatékra húzása közben a dübel kónuszára körkarmok szorulnak fel. A gyűrű egyben szorító alátét szerepét is betölti, biztosítva a szálcement lapok és a háttérszerkezet közötti tökéletes erőátadást.

A Tergo+ rög­zítő elemek használata esetén nem ütközünk a ragasztott rögzítések korlátaiba, hiszen időjárási körülményektől füg­getlenül szerelhető­ek. Továbbá a kiüríté­si, menekülési útvonalakon is magassági korlátok nélkül alkalmazható a süllyesztett háttérrögzítés - az ide vonatkozó szabályok betartásá­val. Az Equitone Linea, és Tectiva lapok így rejtett rögzítéssel sze­relhetők bármilyen külső körül­mény mellett.

A burkolati- és rögzítő rendszerrel kapcsolatos további információ:
www.equitone.hu,
www.equitone.com


Létrehozás időpontja: 2015-10-12 12:05:23
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-12 12:08:49
Cimkék: Equitone, Tectiva, Etex, Tergo; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 18227
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43068