KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tállya, fejedelmek városa – egy hegyaljai mezőváros évszázadai című kiállítás a FUGÁban.

2022. október 30-ig látogatható a FUGA Budapesti Építészeti központban az MMA fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Tállya, fejedelmek városa – egy hegyaljai mezőváros évszázadai című kiállítása.

Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb mezővárosa volt egykor Tállya, ahol a szőlőművelés és borkereskedelem több évszázados hagyománya különösen értékes szellemi és anyagi örökséget hozott létre. A kiállítás a településen több éve folytatott műemléki topográfiai kutatások eredményeiből válogatva, a jellemző épület- és emléktípusokat és a tulajdonosok társadalmi státuszát is figyelembe véve mutatja be Tállya építészeti és művészeti örökségét.

A tablók átfogó képet adnak a település történetéről, topográfiai fejlődéséről és felekezeteiről. Kivetített virtuális séta és diavetítés jeleníti meg a katolikus, a református és az evangélikus templomot és művészi értékű liturgikus tárgyaikat. A kalandvágyóbb látogatókat eseménydús, néhol tragikus felhangokkal tarkított időutazás várja: a kihelyezett érintőképernyőkön különböző korokból származó településtérképeken barangolhatnak, melyeken több mint száz objektum (épület, emlékmű, temető) közül szűréssel vagy koppintással választhatják ki az őket érdeklőket. Az objektumokhoz rendelt szöveges és illusztrációs tartalmakból megismerhetik a város számos jellegzetes építményének jeles és kevésbé jeles építtetőit, a házak rejtett titkait, Isten embereinek és a polgároknak a természeti csapásokkal és az evilági hatalmasságokkal vívott küzdelmeit.

A kiállítás zárórendezvényére VINISSAGE címmel 2022. október 28-án 18 órai kezdettel kerül sor a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A település szőlőművelésének és borkészítésének történeti gyökereit összefoglaló rövid bevezető után öt tállyai borászat – az Oroszlános Borbirtok, a Rózsa Pincészet, a Somszög Birtok Borászat, a Szűcs Pincészet és a Zsadányi Pincészet – borainak kóstolására lesz lehetőség.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGOLFddmWATAqyPA_JRaW3uR2S4Qc00v7A1lDq7ABpegFZfQ/viewform

FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest V. ker., Petőfi Sándor utca 5.

Kurátorok: BOROSSAY Katalin, Dr. CSEJDY Júlia, MÉM MDK

Digitális kurátor: Dr. RUTTKAY Zsófia

Arculat és grafika: KAKUK Barbara, MÉM MDK

Projektmenedzsment: BALOGH Viktória, MÉM MDK

Digitális alkalmazás: KARASZ Dániel

Virtuális séta: GAYLHOFFER-KOVÁCS Gábor, MÉM MDK

 

További  információ:

https://www.mma.hu/hu/muveszeti-hirek/epitomuveszet/-/event/10180/tallya-fejedelmek-varosa


Létrehozás időpontja: 2022-10-27 13:10:17
Utolsó módosítás időpontja: 2022-10-27 13:11:27
Cimkék: fuga, tállya, mezőváros, kiállítás;
Megtekintések száma: 3157
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47305