KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új elektronikus ügyintézés a Katasztrófavédelemnél

2022. január 1-től kezdve a Katasztrófavédelemhez tartozó minden hatósági eljárás elektronikusan intézendő. A rendszer alapvetően felváltja a jelenlegi papír alapú, ’e-papír’ és ’tárhely’ rendszerek használatát, bár bizonyos esetekben természetes személyek számára meghagyva a papír alapú ügyintézés lehetőségét. (Fontos azonban, hogy a rendszer bevezetése nem érinti az építésügyi eljárásokhoz kapcsolódó ETDR rendszer használatát, attól teljesen független és más ügyekre szolgál.)

Integrált Hatósági Ügyviteli Rendszer

A rendszer célja olyan egységes felület létrehozása, ahol az ügyfelek részére megvalósul az egykapus ügyintézés lehetősége. A rendszeren belül elérhető szakterületek a tűzvédelem, piacfelügyelet, veszélyes üzemek, veszélyes áruszállítás, kritikus infrastruktúra védelem, nukleárisbaleset-elhárítás, polgári védelem lesznek.

Innentől kezdve ezen a felületen zajlik majd nem csak az ügyek indítása (kérelmek), hanem a hiánypótlás, a bejelentések, mellékletek beadása, ezen keresztül fizethetőek majd a szükséges díjak is és ezen a felületen érkeznek meg a hatósági döntések is.

Hogyan lesz használható?

A rendszer legnagyobb területét központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosítás után lehet elérni, de lesznek azonosítás nélkül is kitölthető űrlapok is. A belépést követően szükséges néhány adatot majd megadni az ügyfél ’Profil’-ban is.

A felhasználói kézikönyv alapján az ügytípusok jelölő felületen lesznek elérhetőek, de emellett lesznek legördülő menüből elérhető és szabadon kitölthető elemek is. A felület átláthatósága érdekében a kötelezően kitöltendő mezőket * jelöli és amíg valami hiányzik az ügyintézéshez, addig bizonyos nyomógombok inaktívként jelennek majd csak meg. Például ’beküldeni’ csak akkor lehet, ha minden kötelező mező és melléklet megadásra került a rendszerben. A felhasználót rendszer üzenetek is segíteni fogják a folyamatokban, az esetleges hibák, okok megjelölésével.

A tájékoztató alapján a rendszer által támogatott böngészőt (Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome) javasolt majd használni a legjobb működéshez. Az azonosítással működő hivatalos rendszereknek megfelelően 15 eseménytelenül eltelt perc után automatikus lesz a kiléptetés.

Sajnos jelenleg nem működik teszt üzemben a rendszer, így nem próbálható ki részletesen.

Mikortól érhető el a rendszer?

A rendszert 2022. január 1-étől induló hatósági eljárások során kell alkalmazni.

Hol érhető majd el a rendszer?

A www.katasztrófavedelem.hu felületen lehet majd megtalálni a rendszert, de csak az indulását követően. Addig az előzetes tájékoztató és a felhasználói kézikönyv alapján lehet megismerni a részleteket.

 

Források:

A hivatalos tájékoztató itt érhető el: Integrált Hatósági Ügyviteli rendszer
https://katasztrofavedelem.hu/36514/ihr-integralt-hatosagi-ugyviteli-rendszer#top

A felhasználói kézikönyv kivonata pedig itt: Felhasználói kézikönyv
https://katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2021-12/76852.pdf

Budapest, 2021. december 11.

Összeállította: Veresné Rauscher Judit


Létrehozás időpontja: 2021-12-15 17:28:17
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-15 17:32:43
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8185
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46843