KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

VÁR KONFERENCIA 2015. MÁJUS 11 - 12. VÁRKERT BAZÁR - BESZÁMOLÓ

A Hauszmann Bizottság megalakulása után a Magyar Építész kamara (MÉK) kezdeményezte a Miniszterelnökségnél egy széleskörű előzetes párbeszéd megindítását a Vár rekonstrukciójáról a politika, az építész szakma valamint a civil szervezetek között.

2015. január 15-én létrejött a megállapodás, amely szerint egy közös szakmai konferencia nyitná meg az együttműködést, az együttgondolkodást. Hamarosan csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is a programhoz, amely ezáltal jelentősen kibővült és egy kétnapos, nemzetközi programmá alakult.

A Hauszmann-tervnek megfelelően a Budai Vár és környezetének rekonstrukciója több évtizedre kiterjedően nemcsak a főváros, hanem – várhatóan – az ország legnagyobb beruházása lesz. Fél évszázados lemaradást kell behozni. Itt az ideje elindítani, de nem mindegy, hogyan. Minden résztvevő látja és érzi a nagy lehetőséget, de tudja, hogy ez nemcsak lehetőség, hanem felelősség és kötelesség is.

Tudjuk, hogy a felelősség sokrétű, szerteágazó, több tucat különböző szakmát ölel át. Ennek megfelelően válogattuk össze a hazai és külföldi előadókat, akik szakmájuk legjobbjai közé tartoznak.

A felkérést elfogadták, így remek előadások sorát hallhattuk, láthattuk a Várkert Bazárban.

Utána kerekasztal-beszélgetések és kérdés-válaszok egészítették ki, színesítették az előadásokat. Tartalmuk széleskörű volt, a történeti áttekintéstől a régészetig, a geológiától a turizmusig, a közelmúlt rekonstrukcióktól a távlati fejlesztési elképzelésekig. Mindezt jól kiegészítették a külföldi meghívott szakértők. Tőlük megtudhattuk, hogyan gondolkodnak és cselekednek tervezőként, hatóságként, fejlesztőként Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban. Hogyan készítik elő és hogyan hajtják végre a rekonstrukciókat náluk.

A konferenciát kiegészítette egy Hauszmann Alajos munkásságát bemutató tárlat, valamint a BME Építészmérnöki Kar hallgatói által készített alkotóheti művek kiállítása. Ez év elején javasoltuk a BME-nek, hogy a hallgatók az idei Alkotóhéten a Vár átépítésének témájával foglalkozzanak, amelyet örömmel vállaltak. Két nap alatt szinte csodát műveltek, hiszen több mint 800 alkotás született, amelyekből a hely szűke miatt 220-at állíthattunk ki.

Az ötlet és a szándék, miszerint a legszélesebb körben próbáljunk meg a fontos kérdésekben közös nevezőre jutni, még nem teljesedett be. Egy új folyamat viszont elindult, amely reményt keltő.

A konferencia május 11-12-én volt, de már két másik megelőzte hasonló témakörben. Május 6-án a CEU Arany János utcai Goldberger-házában egy úgynevezett gyorskonferencia nyitotta a sort, majd május 8-án a Budavári Önkormányzat a BTM-ben induló és a Várkert Bazárban záruló rendezvénnyel folytatta.
Kezdetnek nem rossz.

Az alkotás – építés – rekonstrukció óriási anyagi és szellemi energiákat emészt fel. Fontos lenne, hogy mindezt másképp éljük meg, mint napjainkban. Talán egyszer még megéljük, hogy az építés öröm lesz és büszkeség úgy, mint régen volt. Kitűzhetjük a májusfát a legfelsőbb szinten és ismét közösen ünnepelhetjük az alkotás örömét.

Most előzetesen közreadjuk az előadókról szóló ismertetőt és a kiállítás megnyitójának szövegét, képeit.

A konferencia szervezésében részt vett az Artifex Kiadó Kft, a MÉK Nonprofit Kft, a Várgondnokság Nonprofit Kft, a Várkert Bazár és a Miniszterelnökség munkatársai, akiknek ezúton is köszönetet mondunk.

Budapest, 2015. május 24.

Eltér István
építész, a MÉK alelnöke

(A konferencia előadásainak szerkesztett anyagát a MÉK Közlöny-Műhely kiadványa fogja tartalmazni. A teljes vágatlan anyag pedig látható és hallható lesz a www.tervlap.hu honlapon.)

Kapcsolódó tartalmak:

Alkotóhét 2015 - A BME Építészmérnöki Kar hallgatóinak kiállítása…

Letölthető dokumentumok:
Programfüzet (PDF)


Galéria

Fotók: Tatai Mária
Létrehozás időpontja: 2015-05-26 21:34:08
Utolsó módosítás időpontja: 2015-05-29 08:09:37
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11473
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42839