KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Prima Primissima és Primák az építészetben

Dr. Bachman Zoltán Prima Primissima,
Golda János és Karácsony Tamás DLA Prima díjasok

2013. december 6-án, péntek este immáron tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima és a Prima díjakat.


Dr. Bachman ZoltánGolda JánosKarácsony Tamás DLAA nagyszabású gálán dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az elismerést ez évtől gondozó OTP Bank elnök-vezérigazgatója köszöntötte a Művészetek Palotájának vendégeit és a televízió előtt ülő nézőket.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 10+1 (közönségdíj) kategóriában osztották ki a díjakat, kategóriánként egy Prima Primissima és két Prima díjat. Ám az most történt meg először, hogy valamennyi jelöltet a színpadra szólították, mert – ahogy azt dr. Csányi Sándor is kiemelte – valójában mindannyian a szakmáik kiválóságai, és közöttük a különbségek – ha vannak egyáltalán – igen elenyészőek.
A Magyar építészet és építőművészet kategóriában három építész lépett színpadra. A Prima Primissima elismerést dr. Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész, egyetemi tanár kapta, míg az Ybl- és Pro Architectura díjas Golda János, illetve az Ybl-díjas Karácsony Tamás DLA Prima díjasok lettek.
„A Kossuth- és Ybl-díjas építész Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezte többek között a pécsi Dómmúzeumot, a pécsi Expo Centert, a Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi ókeresztény mauzóleum helyreállítása országosan ismertté tette a nevét; ez 2000-ben világörökségi diplomát kapott. Számos családi háza közül összesen ötöt ismertek el az „Év Lakóháza” díjjal. Komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának létrehozása rendkívüli jelentőséggel bír. Tizenegy Junior Prima díjas hallgatója volt eddig” – hallhattuk a hivatalos bemutatóban. Dr. Bachman Zoltán köszöntőjében büszkén utalt arra, hogy az első magyarországi egyetemet 1367-ben az ő városában, Pécsett alapította Nagy Lajos király, illetve hogy a városban néhány évvel ezelőtt, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán beindult az építészképzés, amelyért – szakmai körökben köztudottan – személy szerint ő maga is nagyon sokat dolgozott.

Mindhárom kitüntetett építésznek gratulálunk!

A Prima Primissima díjról és az idei díjazottakról további információ a www.primissima.hu honlapon olvasható.
Létrehozás időpontja: 2013-12-10 08:41:11
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-08 15:13:34

Megtekintések száma: 15621
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41605